USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

У Раді пропонують заборонити використання рубля й криміналізувати вилучення гривні

5 Травня 2022 15:52
Група нардепів Верховної Ради пропонує вилучити з обігу в Україні національну валюту держави-агресорки.

На сайті парламенту зареєстровано одразу три законопроекти, пише УНІАН.

Згідно з текстом законопроекту № 7334, пропонується тимчасово, на період воєнного стану, «зняти» російський рубль з обігу у всіх українських банках, це стосується й перевезення валюти через кордон.

Йдеться про примусове депонування активів у російському рублі без врахування будь-яких процентів, комісії тощо. Водночас це не означає зупинення права власності.

Ініціатива пропонує вивести з цивільного обороту рублеві активи резидентів Росії чи підконтрольних Росії українських резидентів.

В такому разі НБУ отримує право – за запитом КМУ – поширювати зазначені обмеження на валюти інших країн, які сприяють агресивній війні РФ проти України, в тому числі Білорусі.

Також законопроект № 7334 стосується: заборони допуску до торгів фінансовими інструментами, вираженими у російських рублях; заборони встановлювати обмінний курс валюти агресора (крім репарацій); криміналізації незаконних дій із виведеними з цивільного оборону рублями РФ.

Другий законопроект № 7335 пропонує внести зміни до Митного кодексу, визначивши порядок вилучення й утилізації рубля (платіжних документів), виведених з цивільного обороту у разі транскордонних переміщень через митницю.

Ініціативою мають намір максимально спростити вилучення іноземної валюти, виведеної з обігу, яка переміщується через митницю.

Третій законопроект № 7336 пропонує встановити суворі санкції за порушення порядку поводження з іноземною валютою, виведеною з цивільного обороту в Україні або вираженими в ній платіжними інструментами (борговими зобов’язаннями).

Додається нова стаття про незаконне використання платіжних засобів, якою хочуть криміналізувати дії щодо самовільного припинення обігу гривні в Україні чи намір обмежити використання української національної валюти.

Такі дії каратимуться позбавленням волі на строк від 3 до 5 років з позбавленням права обіймати певні посади та займатися певною діяльністю на строк до 3 років та з конфіскацією майна.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus