USD 39.70 40.10
  • USD 39.70 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

У Раді внесли пропозицію зрівняти права жінок і чоловіків на декретну відпустку

22 Червня 2020 07:40
У Верховній Раді України зареєстрували законопроєкт «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення рівних можливостей матері та батька на догляд за дитиною». Про це йдеться на сайті Президента України.

У законопроєкті пропонується запровадити відпустку для чоловіків у разі народження дитини, а також розширити їхні можливості для поєднання професійної діяльності із сімейними обов’язками.

«Законопроєкт допоможе усунути законодавчі прогалини, які обмежують права чоловіка на відпустку для догляду за дитиною, і створити передумови для посилення ролі батька в процесі вихованні дітей і розвитку відповідального батьківства в Україні», – йдеться в публікації.

На законодавчому рівні пропонують закріпити такі права чоловіків:

– на встановлення скороченого робочого часу для батьків, які виховують дітей без матері (зокрема, у разі тривалого перебування матері в лікувальному закладі), а також мають дітей віком до чотирнадцяти років або дитину з інвалідністю (у чинному законодавстві це право передбачено лише для жінок);

– на отримання чоловіком одноразової оплачуваної відпустки тривалістю до 14 календарних днів у разі народження дитини;

– рівні права батька й матері на відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.

Наразі в законодавстві право батька розуміється як похідне від права матері на таку відпустку. Отже, тільки мати може передати право на відпустку батькові чи іншим родичам.

Цей законопроєкт – перший крок України у виконанні її зобов’язань у межах міжнародного «Партнерства Біарріц» зі встановлення рівних прав для жінок і чоловіків у всіх сферах життя.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus