USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

У Росії влаштували суд над 22 полоненими «азовцями»

15 Червня 2023 12:27
У Росії 14 червня відбувся «суд» над 22 військовополоненими з «Азову», які захищали Маріуполь і потрапили до російського полону у травні 2022 року.

Про це повідомляє ТСН з посиланням на Associated Press.

Російська влада визнала «Азов» терористичним угрупованням. Українських військовополонених у РФ звинувачують у причетності до терористичної організації та участі в акціях з повалення проросійської влади на Донеччині.

Звинувачення були висунуті 24 полоненим бійцям, двоє з яких повернулися додому в рамках обміну. Щодо решти 22 військовополонених, які постали перед російським «судом», восьмеро – жінки, які працювали кухарями в «Азові».

Якщо обвинувачених визнають винними, їм загрожує від 15 років до довічного ув’язнення.

Нагадаємо, Україна з Росією провели 11 червня черговий великий обмін полоненими, в межах якого додому повернулися 95 українських захисників. Зокрема, це полонені з Маріуполя, ЧАЕС, острова Зміїний, з-під Бахмута, а також захисники «Азовсталі».

Як «азовці» потрапили до полону

Під час оборони Маріуполя навесні 2022 року українські захисники, зокрема бійці «Азову», опинилися в дуже критичній ситуації. Ворог стирав місто з лиця землі, атакуючи його і завод «Азовсталь» багатокілограмовими бомбами. У захисників Маріуполя закінчувалась зброя, медикаменти, харчі та вода. Зауважимо, що в бункерах «Азовсталі» ховалися і цивільні, яким теж бракувало їжі та води.

У середині травня 2022 року з заводу «Азовсталь» вдалося евакуювати цивільних. А згодом до медзакладу в окупованому росіянами Новоазовську було евакуйовано тяжкопоранених українських бійців. Ще частина з них через гуманітарний коридор були доправлені до окупованої Оленівки. Для повернення військових додому була проведена процедура обміну.

У вересні 2022 року Україна та РФ провели обмін полоненими на території кількох країн та на спільному кордоні. Тоді 200 українських військових обміняли на кума президента РФ Віктора Медведчука, а командирів «Азовсталі» – на 55 російських окупантів. За умовами обміну, командири «Азовсталі» повинні до кінця війни перебувати в Туреччині. Частина «азовців» досі перебуває в російському полоні.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus