USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

У селищі Рокині в червонокнижних птахів відібрали водойму

22 Квітня 2017 13:25
Проблеми зі ставком в орнітологічному заказнику «Рокинівський», що у селищі Рокині Луцького району, розпочалися ще торік восени. Цього року все повторилося знову на Великодні свята. Зі слів мешканців селища, невідомі спустили воду, вибрали рибу і залишили ставок напризволяще. Тепер сірим чаплям, лебедям і чорним бусликам, які щороку прилітають, щоб вивести своє потомство, ніде жити.

Про це повідомляє Волинська регіональна дирекція НТКУ.

Коли знімальна група приїхала в Рокині, то замість мальовничої водойми вдалося побачили малопривабливу картину. Раніше сюди приїздили відпочивати не лише мешканці сусідніх сіл, але й лучани – чудова природа, відпочинок на свіжому повітрі, риболовля. Проте усе це – в минулому. Наразі 12 гектарів водного плеса перетворилися на справжню пустку.

Виявляється, це здійснив один підприємець із Луцька – Сергій Балабух, який повідомив, що має договір оренди на гідротехнічні споруди, – розповідає громадський активіст Олександр Середюк. – Ми здивувалися, адже це не проста водойма, не простий став, це – орнітологічний заповідник, сюди прилітають птахи, за десятки тисяч кілометрів з теплих країв, аби вивести своє потомство.

Як розповіла колишня Рокинівська сільська голова Леся Яцушек, другий рік ставки є комунальною власністю громади. Вони не здані в оренду. Натомість, в оренду надані гідроспоруди.

Через фонд держмайна були надані в оренду гідроспоруди, які є на території ставка, підприємцю поза сільською радою. Через те, що вони розміщенні на нашій території, згода селищної ради мала бути, – переконана в.о старости смт. Рокині і Брище Леся Яцушек. – Фонд держмайна, не зважаючи на наші попередження, щоб не надавати гідроспоруди без нашої згоди, надав їх підприємцю. Договір оренди ми не бачили, але інформацію маємо.

Ситуацію прокоментував і сам Сергій Балабух. Зі слів, Олександра Середюка, саме він спустив воду зі ставка.

Нічого я там не спускав, – каже Сергій Балабух. – Погані люди вибили дошки та зійшов ставок. Ось і вся історія. Я вчора був у Середюка, то ніби жодних проблем та претензій немає.Нічого страшного. По новому закриємо, дошки поставимо і все буде добре.

Жителі селища Рокині пам’ятають, яким раніше був ставок, тому жалкують за знищеною природою.

За справу вже взялися спеціалісти Державної екологічної інспекції в області. Найближчим часом вони здійснять перевірку за зверненням громади селища Рокині.

До слова, ставки у заказнику – це штучні водойми, пристосовані до заплави річки Сарна. Там протягом усього часу гніздилися лебеді-шипуни, сірі чаплі та чорний бусел, занесені до Червоної книги України.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Анатолій Бідзюра Показати IP 22 Квітня 2017 14:21
Судити потрібно і орендаря, і голову сільради. Яке право мав Фонд держмайна, віддавити в оренду гідротехнічні споруди, котрі були власністю сільради і знаходилися в орнітологічному заповіднику державного значення? Це Вам не завод і не фабрика. Тут явно відслідковується корупційна схема за попередньою злочинною домовленістю: Фонд держмайна - приватна особа Сергій Балабух - голова сільради. Тільки сліпий, а ще український прокурор, цього "не побачать". Бордель у державі, а у першу чергу - у владі і правоохоронних органах.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus