USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

У школу в 5 років: з якого віку та скільки навчаються учні в Європі

12 Листопада 2020 19:42
Тимчасовий очільник МОН Сергій Шкарлет заявив, що Україна має переглянути підхід до 12-річного навчання. Також він висловив ідею починати навчання з 5-ти років, бо це, за його словами, є поширеною практикою в європейських країнах.

Так, у європейських країнах повна загальна середня освіта триває не менше 12-ти років. І лише в Туреччині учні закінчують школу до 18-ти років, повідомляє видання «Нова українська школа», пише 24 канал.

«У Європі чи інших країнах, які мають кращий рівень якості підготовки, – учні навчаються в школі до 18 чи навіть 19 років. Тому що у 18 років людина є більш підготовленою і зрілою до наступного вибору і самостійності», – пояснює ексміністерка МОН Лілія Гриневич.

Цікаво, що тривалість загальної середньої освіти – не менше 12 років становить у 19 країнах; 13 років – у 17 країнах; 14 років – у 2 країнах.

Зі скількох років навчаються в різних країнах світу

У Туреччині навчання починається в 5,5 і триває 12 років.

На Кіпрі навчання може починатися в 5,5 років і тривати 12,5 років.

На Мальті, в Англії, Уельсі і Шотландії навчання починається в 5 років і триває 13 років.

У Північній Ірландії навчання починається в 4 і триває 14 років.

В Ірландії – теж у 4, але триває 15 років.

За словами Гриневич, навчання з 5 років – це дошкільна освіта. Натомість шкільне навчання практично у всіх країнах розпочинається з 6 років. У країнах, де навчання розпочинається раніше, це тільки на додаток до 12 років повної загальної середньої освіти. Тобто, де-факто, це теж дошкільна освіта.
Окрім того, понад 95% учнів європейських шкіл, попри необов’язковість, продовжують навчання за академічним чи професійним спрямуванням і так завершують здобуття повної загальної середньої освіти.

Тривалість навчання на різних рівнях освіти така:

початкова освіта: 4 роки – у 10 країнах; 5 років – у 7 країнах, 6 років – у 17 країнах, 7 або 8 років – у 6 країнах;

базова освіта: 3 або 4 роки – у 23 і 12 країнах відповідно, 5 або 6 років – у 4 країнах;

профільна освіта: 3 роки – у 17 країнах, 4 роки – у 19 країнах, 2 роки – в одній країні (Литва) за тривалості базової освіти 6 років, 5 років – у 3 країнах.

Додамо, що для 5-річок потрібна легша програма, і на кінець 4 класу учні знатимуть і вмітимуть менше, ніж зараз. Тож, це буде потрібно надолужити в базовій школі, щоби на кінець 9 класу учні опанували базову програму й були готові до здобуття профільної освіти.

Європейські науковці стверджують, що кожен додатковий рік навчання призводить до понад 8% збільшення рівня заробітної платні у вже дорослого населення. Також це піднімає макроекономічну продуктивність безпосередньо на 6,2%.

Вчені з’ясували, скільки уроків мають учні в Україні та за кордоном протягом року. Дослідження показують, що чим більше занять мають учні, тим кращі в них результати.

Так, учні в українських школах навчаються менше 175-ти днів, визначених законом про освіту. Традиційно навчання закінчується до 1 червня, а в багатьох європейських країнах навчання довше, а літні канікули можуть тривати 6-12 тижнів. Тож, українські учні мають менше навчальних днів, ніж європейці, та ще й навчаються меншу кількість років.

Це призводить до того, що для засвоєння змісту освітніх програм відповідного рівня знань українським школярам надається менше часу, ніж їхнім одноліткам із європейських країн.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Невловимий Джавелін Показати IP 12 Листопада 2020 20:14
Яким боком древні шумери до Європи?
Народна прокуратура Показати IP 12 Листопада 2020 21:07
"...додатковий рік навчання призводить до понад 8% збільшення рівня заробітної платні у вже дорослого населення". Ось тому у них тривале навчання й має якийсь зміст. У нас на лікаря вчаться 7 років, а зарплата - 4 тисячі. Зате вантажник без освіти отримує 15 тисяч. Можете пояснити цей парадокс?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus