USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

У Швеції з'ясували, у людей з якою групою крові вищий ризик тромбозів

28 Квітня 2021 16:45
Науковці з Каролінського інституту (Швеція) виявили зв'язок між певними групами крові й 49 захворюваннями. У дослідженні взяли участь близько 5 мільйонів мешканців Австралії.

Як пише 24 канал з посиланням на eLife, тип крові людини варіюється залежно від того, які білки (антигени) займають поверхню червоних кров'яних тілець. Для визначення групи крові зазвичай використовуються 2 системи – AB0 і RhD.

Система ABO містить 4 основні групи крові: A (2), B (3), AB (4) і 0 (1), кожна з яких може бути RhD-позитивною або RhD-негативною.

Попередні дослідження показали, що люди з 1 групою крові меншою ймовірністю будуть мати серцево-судинні захворювання або тромби, але з більшою ймовірністю страждатимуть від кровотечі у порівнянні з людьми з 2 або 3 групами крові.

Також науковці припускали, що люди з певними групами крові можуть бути менш захищеними до деяких інфекційних захворювань.

Заради нового дослідження науковці проаналізували шведські реєстри охорони здоров'я з інформацією про більш ніж 5 мільйонів людей. Науковці виявили 49 захворювань, пов'язані з системою AB0, і одну хворобу, пов'язану з системою RhD.

Що з'ясували під час нового дослідження

Результати підтвердили, що у людей з 2 групою крові ймовірність утворення тромбів вища, ніж в інших.

Натомість люди з 1 групою крові частіше страждають від згортання крові.

У жінок з 1 і 3+ групами крові частіше виникає гіпертонія на фоні вагітності.

Натомість у людей з 3 групи нижчий ризик розвитку каменів в нирках.

Автори кажуть, що аби підтвердити результати, необхідні додаткові дослідження. Потрібно точно визначити, як різні групи крові можуть збільшувати ризик певних захворювань і чи є альтернативні пояснення цього взаємозв'язку.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus