USD 39.65 39.95
  • USD 39.65 39.95
  • EUR 39.83 40.20
  • PLN 9.76 9.95

Ризик тромбозів після COVID-19 увосьмеро вищий, ніж після вакцинації, – імунолог

26 Квітня 2021 18:49
Ризик виникнення тромбозів після перенесеного COVID-19 у вісім разів перевищує аналогічний ризик при вакцинації від інфекції.

Про це під час пресконференції повідомив голова Національної технічної групи експертів з питань імунопрофілактики, лікар-імунолог Федір Лапій, пише Укрінформ.

«Якщо говорити про ризик виникнення тромбозів після COVID-19 через два тижні після перенесеної хвороби, він оцінюється 38 випадків на 1 млн. У цьому дослідженні також по електронних записах оцінювався ризик виникнення тромбозів венозних синусів головного мозку при використанні вакцин на платформі м-РНК, куди відносяться Moderna і Pfizer. Там частота сигналів оцінена в 4,1 випадки на 1 млн протягом 2 тижнів», – сказав Лапій.

Імунолог наголосив, що ризик виникнення тромбозу після перенесеної інфекції у 8 разів вищий, ніж аналогічний ризик при вакцинації. До того ж, за словами Лапія, ще у грудні минулого року було зафіксоване зростання кількості випадків рідкісних форм тромбозу. Зокрема, їх фіксували навіть у пацієнтів, які перенесли COVID-19 безсимптомно.

«Не виключається відсутність взаємозв’язку між вакцинацією і тромбозами. Щодо частоти, вона надзвичайно низька. Всі випадки тромбозів, про які говорять, а це 86 випадків після вакцинації вакциною AstraZeneca на надзвичайно велику кількість вакцинованих. Зокрема, у Британії було виконано понад 32 млн вакцинації. Загальна частота тромбозів складає 4,6 випадки на 1 млн провакцинованих пацієнтів», – сказала лікарка реанімаційного відділення другої міської лікарні Житомира Дарія Сімчук.

За її словами, летальність у таких випадках складає 1 випадок на 1 млн вакцинацій. Лікарка наголосила, що відмовлятися від вакцинації проти коронавірусу не варто, оскільки її користь перевищує ризики.

Також Сімчук повідомила, що чіткі фактори ризику виникнення тромбозів ще не ідентифіковані. За отриманими повідомленнями, така реакція частіше виникала у жінок віком 60 років.

У свою чергу Лапій зазначив, що різниця в частоті зафіксованих випадків тромбозів після щеплення AstraZeneca та після щеплення Pfizer знаходиться на рівні статистичної похибки.

Імунолог також назвав симптоми, які можуть вказувати на тромбоз. «Це головний біль, який раніше вас не турбував, який триває понад 3 дні. Ми звичайно, говоримо про синці», – сказав Лапій.

Він наголосив, що за появи симптомів, які можуть вказувати на тромбоз, потрібно звертатися до лікаря.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Voker Показати IP 26 Квітня 2021 22:26
Пусть они об этом расскажут Европе, которая отказалась от Астры....
Мадяр Показати IP 27 Квітня 2021 06:40
А Спутник V самый безопасный. Но только не для **билов.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus