USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

У скільки «Луцьктеплу» обійдеться оренда котельні на Карбишева

12 Жовтня 2016 17:48
Депутатам пропонували вирішити, як ДКП «Луцьктепло» надалі працюватиме з власниками котельні на вулиці Карбишева.

Про це стало відомо під час дня депутата, який відбувся на підприємстві сьогодні, 12 жовтня.

Нагадаємо, ДКП «Луцьктепло» виявило намір орендувати котельню, навколо якої точаться тривалі суперечки. Саме так підприємство сподівається врегулювати процедуру перегляду тарифів з НКРЕКП.

«У зв’язку із значним зменшенням обсягів корисного відпуску теплової енергії у підприємства виникла нагальна потреба в перегляді тарифів. Водночас, надати відповідні розрахунки до НКРЕКП підприємство не має можливості у зв’язку з наявністю договору про надання послуг з переробки давальницької сировини, що не відповідає структурі діючого тарифу на теплову енергію. НКРЕКП вважає таку форму співпраці порушенням ліцензійних умов, за що ще у 2012 році на підприємство був накладений штраф у розмірі 85 тисяч гривень з вимогою негайно розірвати договір про надання послуг з переробки давальницької сировини та укласти договір на купівлю-продаж теплової енергії. Оскільки виробник теплової енергії, ТзОВ «Західна теплоенергетична група», відмовляється від такої форми співпраці, єдино можливим варіантом вважаємо укладення договору оренди майна», - йдеться у пояснювальній записці.

Фактично, пояснила дирекор «Луцьктепла» Валентина Малютіна, щоб виконати умови НКРЕКП ДКП, повинне або віддати частину споживачів компанії ЗАХІД ТЕГ (а це більше третини міста), або ж орендувати котельню. Співпрацювати на старих умовах підприємство не може, інакше не перерахують тарифи.

ДЕТАЛЬНІШЕ МОЖНА ПРОЧИТАТИ У МАТЕРІАЛІ: ХТО ПОСТАЧАТИМЕ ТЕПЛО І ГАРЯЧУ ВОДУ НА 33 І 40 КВАРТАЛИ ЛУЦЬКА?

Тим часом, ЗАХІД ТЕГ постійно шантажує «Луцьктепло» відключенням абонентів під час опалювального сезону.

«Щомісяця йде шантаж: якщо не заплатимо гроші по договору, відключать теплопостачання лучанам. Видали розпорядження про початок опалювального сезону, приходить Денисюк (директор ЗАХІД ТЕГ – ред. ) і заявляє прямим текстом: « 375 тисяч сьогодні, інакше я не піднімаю параметри і буде тобі початок опалювального сезону», - розповідає Валентина Малютіна.

Урешті, після тривалих переговорів напрацьований проект договору. Відповідно до нього, «Луцьктепло» має щомісяця платити орендну плату за котельню в розмірі 746 тисяч гривень. Плюс підприємство має взяти на роботу працівників для обслуговування котельні.

«В первинній редакції нам запропонували оренду персоналу із орендою котельні, але ми домовилися, що беремо працівників в штат на наших умовах з нашою оплатою праці. Це дасть змогу оптимізувати штат, адже нам не треба їхнього головного інженера, директора і подібних. Далі: в першому варіанті договору значилося, що всі платежі (повірка, земельний податок, податок на нерухоме майно) платимо ми. Але ж ми не можемо платити податки, що пов’язані з власністю. Тож домовилися, що ми платитимемо платежі, пов’язані з експлуатацією котельні. Щодо опосвідчення то його наші фахівці можуть проводити в рахунок орендної плати. Капітальних затрат ми на себе не беремо – погодили, що робимо поточні речі», - пояснює директор ДКП «Луцьктепло».

Натомість депутати пригадали, що свого часу міська рада мала частку в котельні. Але, зауважила Валентина Малютіна, частка міста перебуває на підприємстві, яке ліквідується (йдеться про Східноєвропейську енергетичну корпорацію).

Договір оренди пропонується укласти на 2 роки. На довший термін, каже Валентина Малютіна, «бояться» зв’язуватися.

Натомість до проекту рішення є чимало зауваг, повідомив директор департаменту економічної політики міськради Олександр Озінович. Зокрема в договорі вказана оціночна вартість котельні 49,7 мільйона гривень, а в акті оцінки – 49,039. Тож, якщо порахувати орендну плату, виходячи з акту оцінки, то вона мала б складати 620 тисяч гривень, а не 746 на місяць. крім того, каже він, зважаючи на ситуацію, є побоювання, що підприємство, у якого заблоковані рахунки не зможе знаходити таку суму щомісяця. А за несвоєчасну оплату йому буде нараховуватися значна пеня.

Зауважимо, ЗАХІД-ТЕГ – компанія, яка наразі обслуговує котельню, а договір оренди має бути укладений з ТОВ «Тепло-Енерго-Центр» (Луцьк, провулок Дорожній, 4), яке є власником котельні. Директор – Луцик Тетяна Петрівна, а ось власники – резиденти Віргінських островів та Кіпру. До слова, Тетяна Луцик керівник ще одного підприємства з тими ж засновниками, за тією ж адресою – «ТЕГ баланс». До слова, власників котельні пов’язують з групою компаній «Континіум».

Щоправда, депутати не всі підтримують ідею оренди котельні. Припускають, що таким чином ДКП «Луцьктепло» втягнуть у ще більші борги, або й допоможуть приватизувати підприємство приватній компанії. Тож пропонують шукати інші виходи з ситуації, аніж оренда.

Згодом учасники заходу попрямували на саму котельню, інформує «Волинь Post». Під час зустрічі представники «Захід-ТЕГ» заявили, що не проти працювати абсолютно автономно, тобто напряму з постачальником газу.

Так, секретар Луцької міської ради Юлія Вусенко почала з’ясовувати певні моменти в договорі, коли запитала у заступника директора з виробництва Анатолія Лучко, чому котельня не розглядає варіант прямої співпраці із НАК «Нафтогаз України». На що отримала відповідь, що «Захід-ТЕГ» ніби й не проти, але нічого не пропонує, оскільки немає ініціативи зі сторони влади.

З його слів, у «Захід-ТЕГ» також задоволені не усіма умовами договору, зокрема питанням, що стосується оптимізації штату. А ще не відкидають можливості налагодити співпрацю з НАК «Нафтогаз України» напряму. Та й тут є нюанси.

«Ми не проти працювати за такою схемою, але від влади ніколи не було ніяких пропозицій чи ініціативи. Разом з тим, це теж не дуже просте питання, адже тоді ми змушені будемо брати в оренду тепломережі ДКП «Луцьктепло», а це не так уже й швидко робиться», - пояснив Анатолій Лучко.

Зрештою, депутати доручили секретарю міськради Юлії Вусенко донести до міського голови Миколи Романюка інформацію, озвучену під час зустрічі, аби він видав розпорядження про створення робочої групи, яка б вивчила це питання та запропонувала шляхи вирішення, пише видання.

Але більшість «козирів», на жаль, у руках власників котельні. А головний аргумент непохитності їх становища просто «залізний»: заручниками ситуації є сотні тисяч простих лучан, чиї домівки обслуговує котельня на Карбишева, адже «Луцьктеплу» не вистачає потужностей, аби самотужки постачати тепло всім абонентам міста. І якщо власники котельні таки прикриють вентилі, як і щоразу погрожують, то невдоволені мешканці, в чиїх домівках буде холодно, прийдуть «штурмувати» першою чергою міську раду, яку вони обирали, а не шукатимуть правди на Віргінських островах.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 11
Лучанин Показати IP 12 Жовтня 2016 18:28
як завжди одне і теж саме, переливають з пустого в порожнє! Дайте людям встановити поквартирне індивідуальне автономне опалення і питання з цими котельнями вирішиться раз і назавжди! чи може міська рада просто в долі і саме тому не хоче ніяк людям дозволити встановлювати поквартирне індивідуальне автономне опалення!
Микола Показати IP 12 Жовтня 2016 18:36
Продали котельнню а тепер мучаються як її орендувати..........Просто не люди а д*білииииииии.
Лучанину Показати IP 12 Жовтня 2016 18:48
Як ти збираєшся робити автономне,розумнику.В нас"розводка"опалення вертикальна.Затрати неймовірні,а ще тиск газових мереж для всіх котлів недостатній.Це майже неможливо,або дуже,дуже затратно,тим більше з такою бідністю.Звичайно має бути індивідуальне,але наразі це просто неможливо.
1941—45 Показати IP 12 Жовтня 2016 18:57
З Кривицького треба спростити він це все продав С.КА!!!
цинік Показати IP 12 Жовтня 2016 20:10
Після помаранчевої революції імпотентна влада Луцька на чолі з Шибою не спромоглася повернути громаді вкрадену в неї цю котельню ,війшовши в зговір з її крадіями ,а після революції гідності забракло гідності та волі в теперішнього депутатського корпусу Луцька повернути "статус кво" котельні згідно чинного законодавства України як майна яке не приватизується.Нічого уроки двох попередніх революцій не навчили наш народ,можливо треба третю..?
Кривицький Показати IP 12 Жовтня 2016 20:13
почесний громадянин Луцька це більше ніж посвідченя ато
Бодя Ш Показати IP 12 Жовтня 2016 20:51
Оренда котельні - швидке банкрутство Луцьктепла!!! Де Луцьктепло візьме 746 тисяч на оплату оренди, особливо в літні місяці, коли майже всі котельні зупинені? Чи піднімуть знову тарифи, адже оренда це витрати, які формують тариф? Нехай Захід тег саме напряму надає послги населенню, тоді буде хоч якась конкуренція тарифам Луцьктеплу!
sv Показати IP 12 Жовтня 2016 22:27
за ті гроші, що витратили на ту котельню та планують ще витрачати, за стільки років уже б нову побудували та й забули б про проблему. напевно, дійсно, немає господаря у місті, якщо так кошти тринькають...
шеф Показати IP 13 Жовтня 2016 09:37
ну як вам ГРОМАДА сезон опалювальний розпочинається а степінь дерибану нещасного Луцьктепла ще не визначили.В кінці сезону збитки борги за газ ....В байку що не можна індивідуальне опалення зробити НЕ ВІРТЕ. Романюк ну лиши хорошу память про мерство твоє запусти системну роботу по переходу на інд. опалення.
Шефу Показати IP 13 Жовтня 2016 10:15
Інд.опалення це добре,згоден.Але скільки це коштує? І повинна бути згода всіх мешканців будинку,бо вертикальна система центр.опалення.Наразі це просто неможливо.Ви не дійдете 100% згоди,та і дозвіл вам не дадуть.Створювати ОСББ,залучати кредитні кошти під малі відсотки,допомога держави(Заміна труб на поліпропілен,ІТП,заміна батарей,ін.)Це більш реальний шлях.
шеф до Шефу Показати IP 13 Жовтня 2016 11:29
в містах де перейшли на інд. опалення 15 прцентів квартир заміну опалення фінансує місто.решта самі жителі.активи на 15 процентів це реалізація квартальних котелень мереж.така масштабна робота конче потрібна Луцьку.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus