USD 39.62 39.90
  • USD 39.62 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.94

Чому договір між «Луцьктеплом» і «Захід ТЕГ» суд визнав укладеним

20 Квітня 2016 19:30
ДКП «Луцьктепло» не згідне з умовами договору із ТзОВ «Захід ТЕГ», який суд визнав укладеним, і побоюється санкцій. Тим паче, на підприємстві чекають перевірку НКРЕКП.

Нагадаємо, сьогодні, 20 квітня суддя Волинського господарського суду Антоніна Кравчук оголосила рішення по справі за позовом ТзОВ «Західна теплоенергетична група» («Захід ТЕГ») до ДКП «Луцктепло» про визнання укладеним договору на переробку давальницької сировини.

Про згаданий документ, який був підписаний між підприємствами на 2015 рік, в інформаційному просторі вже встигли «нашуміти». Чого тільки варте було його втаємничення і небажання керівництва комунального підприємства його оприлюднювати, посилаючись на комерційну таємницю.

Найголовніша проблема в тому, що теплова енергія, яку передає «Захід ТЕГ» «Луцьктеплу», дозволяє опалювати та забезпечувати гаряче водопостачання на 33 та 40 квартали міста. Самотужки комунальне підприємство все місто охопити не може, а котельня на Карбишева,2, яка обслуговує цю територію – в приватних руках.

Аргументи. «ЗАХІД ТЕГ»

Як повідомила під час судового засідання юрист компанії «Захід ТЕГ» Іванна Чуприна, 16 лютого 2016 року відбулися переговори між підприємствами щодо закупівлі пари та гарячої води (послуг з переробки давальницької сировини – природного газу – у теплову енергію). Згідно з результатами переговорів, учасники прийняли рішення про здійснення такої закупівлі в обсязі 207 тисяч гігакалорій вартістю 106,36 гривні за одну гігакалорію протягом березня-грудня 2016 року.

Ці відомості відображені в протоколі, а 19 лютого відповідну інформацію оприлюднили на офіційному веб-порталі уповноваженого органу державних закупівель. Попередній договір між підприємствами діяв до 28 лютого, тож, щоб послуги надавалися безперебійно, пояснює представниця «Західної теплоенергетичної групи», новий договір необхідно було укласти сторонам не пізніше 29 лютого.

Разом з тим, 25 лютого «Луцьктепло» листом повідомило, що згідно із законодавством, договір може бути укладений не раніше ніж через 10 днів після оголошення про акцепт-пропозицію, яке очікувалося на 29 березня. Тобто договір міг бути укладений лише після 10 березня. Але водночас «Луцьктепло» просило не припиняти надавати послуги з 29 лютого, щоб не переривати опалювальний сезон і постачання гарячої води.

Крім того, сторони домовилися, що дія договору поширюватиметься на надання послуг з 29 лютого. Донедавна «Захід ТЕГ» отримував від «Луцьктепла» природний газ і переробляв його в теплову енергію, хоч договір і не був підписаний.

14 березня компанія надіслала погоджений договір підприємству, але на «Луцьктеплі» його не підписали. Натомість надіслали лист, у якому повторно просили не припиняти надавати послуги.

Оскільки обидві сторони виконували свої зобов’язання згідно з договором, але сама угода не підписана, то «Захід ТЕГ» подав позов до суду, аби погоджений проект договору вважався укладеним.

Контрагрументи. «Луцьктепло»

Юрист ДКП «Луцьктепло» В’ячеслав Наумчук позов заперечував і посилався на законодавство, згідно з яким договір має бути укладений у письмовій формі і скріплений печаткою. А оскільки він не був ні підписаний, ні скріплений печаткою – не може вважатися укладеним.

А ось виконувач обов’язків директора підприємства Валентина Малютіна детальніше пояснила, чому «Луцьктепло» опирається від підписання договору. З її слів, комунальне підприємство не заперечує проти самого договору, адже самотужки забезпечити 33 і 40 квартали гарячою водою і теплом не може. Тож мусить миритися. Але, додає вона, умови, які вказані у договорі для ДКП «Луцьктепло» – невигідні, більш того – збиткові. Вся причина – у тарифах.

«ДКП «Луцьктепло» і ТзОВ «ЗАХІД ТЕГ» є ліцензіатами НКРЕКП. Тобто наша діяльність повністю регламентована і регульована державою. Ми працюємо за регульованими тарифами і жодна наша послуга не здійснюється за домовленістю. Для нас тарифи на послугу є затвердженими. Ми готові підписати договір, але послуга має коштувати стільки, скільки визначила НКРЕКП. Знаючи структуру тарифу і вартість, за якою закладене покупне тепло в тарифі «Луцьктепла», я вважала неможливим підписання договору на запропонованих умовах», - пояснила вона.

Валентина Малютіна додала: умови цієї угоди, з якими вона не згідна, були домовлені з попереднім керівником – Юрієм Паращієм, який працював до 28 лютого.

Більше того, вона розповіла, що раніше «Луцьктепло» купувало в «Захід ТЕГ» послуги на умовах договору купівлі-продажу. Згодом попереднє керівництво, очевидно за домовленістю з «Захід ТЕГ», перейшло на схему переробки давальницької сировини.

Директор ТзОВ «Захід ТЕГ» Богдан Денисюк одразу ж почав говорити, що завдяки такій схемі підприємство почало економити газ. Але, переконує Валентина Малютіна, цифри економії не відповідають дійсності.

«Ці цифри стали можливими завдяки тому, що у тарифі «Захід ТЕГ» завищили норму витрат палива на виробництво гігакалорій. Різниця між ціною, яку ми платимо вам, і тарифами, встановленими НКРЕКП за 2014, 2015 і 2 місяці 2016 року, склали 6,486 мільйона гривень переплати. Тобто ми вам платимо більше в порівнянні з тарифами НКРЕКП», - пояснила вона.

До слова, у січні стало відомо, що працівники ДФС Волині виявили оборудку на 3,1 мільйона гривень, в рамках якої послугу з переробки природного газу у тепло для державного комунального підприємства надавали за завищеними цінами.

Зокрема, виявили, що одним з товариств з обмеженою відповідальністю, засновником якого є іноземна компанія, при формуванні вартості зазначених послуг реальну вартість послуг завищили. Виявлено, що активи, одержані від державного підприємства для виконання угод, у тому числі сума, на яку завищена вартість послуг, були перераховані службовими особами ТОВ на користь інших підприємств, що може свідчити про легалізацію зазначеної суми.

Згідно з цими фактами до ЄРДР внесли відомості про вчинення кримінального правопорушення за ознаками злочинів, передбачених частиною 5 статті 191 та частиною 1 статті 209 ККУ. Здійснюється кримінальне провадження.

Що думає міська рада?

Цікаво, що в баченні подальших відносин між «Луцьктеплом» та ТзОВ «Захід ТЕГ» немає одностайності.

Звітуючись перед громадою в лютому цього року, Луцький міський голова Микола Романюк передбачав їх так: «Договір, який був, продовжили до кінця опалювального сезону. Скоріше за все, по закінченню опалювального сезону перейдуть на іншу форму. Тобто, як варіант, це буде як оренда котельні, де будуть люди рахуватися у вас («Луцьктеплі», - ВН) і з вами разом працювати. Знімуться всі питання, що цього стосуються».

Згодом, 1 березня перший заступник міського голови Тарас Яковлев розповів, що він неодноразово зустрічався з керівництвом «Захід ТЕГ». Він визнав, що діючий формат співпраці між «Луцьктеплом» та «Захід ТЕГ» не влаштовує чимало сторін, у тому числі НКРЕКП. Посадовець назвав себе прихильником інших підходів, наприклад, оренди або виробництва компанією тепла та продажу продукту.

Співпрацю між підприємствами хотіли вивести на новий рівень. Зі слів Тараса Яковлева, тривала процедура продовження договору, а єдиним варіантом, на його думку, є продовження договору давальницької сировини на певний період, щоб у наступний опалювальний сезон увійти з новими відносинами між підприємствами.

Але оскільки позов компанією «Захід ТЕГ» був направлений після 18 березня, то, очевидно, що на ці умови підприємство не пристало.

Натомість серед депутатського корпусу попередньої каденції не раз звучало, що лучани переплачують 30% тарифу через згаданий договір.

Що ж до нинішнього складу депутатського корпусу, то під час засідання тимчасової контрольної комісії з вивчення проблем діяльності ДКП «Луцьктепло» прозвучала пропозиція не укладати новий договір із «Захід ТЕГ», а запропонувати підприємству напряму отримувати газ і постачати споживачам, взявши в оренду міські мережі.

Адже, заначали депутати, договір був надзвичайно вигідним приватній компанії: ДКП «Луцктепло» платило за електроенергію, яку використовувала котельня, платило зарплату працівникам. Крім того, документи свідчать, що навіть ремонт у котельні був виконаний за кошти міського бюджету. Мовляв, гроші йшли на ремонт як взаємозалік боргів попередніх років, хоча нагальної потреби їх так гасити – не було.

Про те, що лучани можуть опинитися в заручниках цих відносин, Інформаційне агентство Волинські Новини уже повідомляло в матеріалі ХТО ПОСТАЧАТИМЕ ТЕПЛО І ГАРЯЧУ ВОДУ НА 33 І 40 КВАРТАЛИ ЛУЦЬКА?

Щоправда, під час останнього засідання комісії, на якому депутати зачитали рекомендації, про ці договірні відносини не сказали і слова. Тож очевидно, що до єдиного варіанту вирішення проблеми, щоб «і вовки ситі і вівці цілі», в міській раді не дійшли.

А тим часом…

Оскільки суд визнав договір між підприємствами укладеним, то шантажувати ДКП «Луцьктепло» приватна компанія відключеннями, вочевидь, не буде. Хоча лучанам наразі від цього не жарко й не холодно: опалювальний сезон і так завершився, а гарячої води немає у всьому місті.

Але на комунальному підприємстві налаштовані готувати апеляційну скаргу. Тим паче, що на підприємстві чекають перевірку НКРЕКП, повідомила Валентина Малютіна. А договір на умовах, запропонованих «Захід ТЕГ», на «Луцьктеплі» вважають просто невигідним. Там побоюються, що на комунальне підприємство можуть накласти додаткові штрафні санкції аж до позбавлення ліцензії.

Юлія МАЛЄЄВА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Анвар Показати IP 20 Квітня 2016 21:42
А Лучко їєдить собі на новенькому КІА Спортідж і в д..пі всіх має.
Rygor Показати IP 20 Квітня 2016 21:57
Думаю, з таким розкладом адекватні мешканці Луцька перестануть платити за опалення взагалі.Що мер,що суддя-

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus