USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.94

Фальшиву довідку з неіснуючого луцького військкомату для виїзду за кордон продають у соцмережах

23 Березня 2022 19:12
Довідки для виїзду за кордон чоловікам з інформацією про те, що вони комісовані й печаткою луцького військкомату в мережі продають за десятки тисяч гривень. А за додаткову плату обіцяють завезти за кордон. Проте ці довідки, за які ділки вимагають передоплату, – повна фікція.

В Інстаграмі читачі Інформаційного агентства Волинські Новини помітили рекламні оголошення з пропозицією допомогти виїхати за кордон чоловікам призивного віку. У якості ілюстрації опублікована копія довідки про непридатність до військової служби за підписом військового комісара Луцького об’єднаного міського військового комісаріату.
Зауважимо, автор сторінки з цією пропозицією, такий собі Антон, вказує геолокацію «Київ» і орієнтується не лише на Луцьк, а й на всю Україну.
В оголошеннях він запевняє: завдяки цій довідці чоловіки на законних підставах перетинають державний кордон і повернутися вони зможуть без жодних питань. Як доказ – представлені відгуки «задоволених клієнтів». А ще тут же викривають «шахраїв», які користуються їхньою схемою.
На сторінці є посилання на Телеграм-канал з розцінками та умовами такої послуги. Очевидно, автори вирішили навіть підняти розцінки, оскільки спершу йшлося, що довідка коштує 13 990 гривень, а потім її вартість зросла до 17 990 гривень. Також ділки пропонують вивезти власників довідок за кордон. За додаткову оплату. Вартість перевезення також подорожчала: з 33 800 гривень до 48 800.
У довідках стоїть начебто підпис луцького військового комісара Василя Худика. Також нібито тут є й мокра печатка. Проте насправді цей документ – повна фікція, оскільки такої юридичної особи як Луцький об’єднаний міський військовий комісаріат вже давно не існує. Як і немає посади військового комісара.

Ще з минулого року в Україні усі військові комісаріати були переформатовані в територіальні центри комплектування та соціальної підтримки. Відповідно, з того часу в Луцьку немає і міського комісаріату, а є Луцький об’єднаний міський територіальний центр комплектування і соціальної підтримки. А полковник Худик Василь Михайлович є начальником Луцького ОМТЦКтаСП, пояснив у коментарі виданню начальник пресслужби Волинського обласного ТЦК та СП Анатолій Маринюк.

«Дана довідка є абсолютною фальшивкою, до того ж виготовлена особами, які не мають жодного уявлення, який вигляд мають документи, що надають право громадянам України перетинати державний кордон на виїзд з України під час дії правового режиму воєнного стану та проведення загальної мобілізації. Такі «довідки» пропонують шахраї з метою виманювання у громадян грошових коштів. З 31 жовтня 2020 року в Україні, і зокрема, на Волині не існує таких установ як військовий комісаріат. На підставі спільної директиви Міністерства оборони України та Головнокомандувача Збройних сил України військові комісаріати по всій Україні були переформатовані в територіальні центри комплектування та соціальної підтримки. Зокрема, в місті Луцьк – це Луцький об’єднаний міський територіальний центр комплектування і соціальної підтримки, а такої установи як Луцький об’єднаний міський військовий комісаріат вже не існує, і гербові печатки давно знищені встановленим порядком», – наголошує він.

Також, додає Анатолій Маринюк, не існує і комісії з питань призову. Функції визнання придатним або непридатним до військової служби здійснює військово-лікарська комісія.

В обласному центрі комплектування та соціальної підтримки нагадують: на період дії правового режиму воєнного стану забороняється виїзд за межі країни громадянам України чоловічої статі від 18 до 60 років, водночас це обмеження не застосовуються до окремих категорій осіб. Зокрема, згідно з вимогами законодавства перетинати державний кордон на виїзд з України можуть громадяни, що не підлягають мобілізації:

– призовники, які отримали право на відстрочку згідно ст.17 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» від 25.03.1992 року № 2232-XII (зі змінами) і мають відповідний запис (відмітку) у посвідченні про приписку;

– військовозобов’язані згідно ст.23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» від 21.10.1993 року № 3543-XII (зі змінами) і мають відповідний запис (відмітку) у військово – облікових документах;

– військовозобов’язані, за наявності у них довідки військово-лікарської комісії (додаток 4 до Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних силах України, затверджене наказом Міністра оборони України № 402 від 14.08.2008 року).

Дані записи (відмітки) повинні бути засвідченні підписом керівника районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки та скріплені гербовою печаткою.

Інших документів (довідок тощо), які підтверджують дотримання громадянами правил військового обліку відповідно до вимог чинного законодавства та нормативно-правових актів України, територіальними центрами комплектування та соціальної підтримки не надається.

«Територіальними центрами комплектування та соціальної підтримки Волинської області налагоджена співпраця з органами Державної прикордонної служби України щодо здійснення перевірки на предмет підробки виданих документів, що дозволяють окремим категоріям громадян перетинати Державний кордон на виїзд з України під час дії правового режиму воєнного стану та проведення загальної мобілізації.

Поряд з цим, нагадуємо, що виготовлення та використання фальшивих довідок є кримінальним правопорушенням, передбаченим статтею 358 Кримінального кодексу України «Підроблення документів, печаток, штампів та бланків, їх збут, використання підроблених документів», – наголосив речник Волинського центру комплектування та соціальної підтримки.

До слова, раніше повідомлялося, що на Львівщині викрили підробників документів для виїзду ухилянтів за кордон.

Чотирьох чоловіків призовного віку, які намагалися перетнути кордон з підробленими довідками, затримали у пункті пропуску «Краковець-Корчова» на Львівщині. Також затримали 21-річного львів’янина та його спільника, причетних до виготовлення та продажу підроблених документів.
Юлія МАЛЄЄВА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
Уася Показати IP 23 Березня 2022 19:29
щось мені зовсім не шкода тих лохів, які купили довідку ))
Анонім Показати IP 23 Березня 2022 20:27
А по яких папірцях тоді пропускають багатіїв на крутих іномарках прикордонники?
Коля до Анонім Показати IP 23 Березня 2022 22:02
По білетах банку США)
777 Показати IP 23 Березня 2022 21:53
Ха ха ха без лоха і жизнь плоха.....з такою довідкою на кордоні приймуть з руками і ногами......
Читач Показати IP 24 Березня 2022 11:33
Таких довідок вже років 5 не роблять, а ті в кого вони є сравжні (не фальшиві) то вони вже не дійсні
Олена Показати IP 12 Лютого 2023 21:47
Хай Господь пошле їм насправді ту інвалідність , яку вони ублюдки хотіли купити.
Петро Показати IP 12 Березня 2023 18:12
Така хороша була фірма і накрили. Печаль...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus