USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

У столиці Різдва вперше за 100 років скасували масові гуляння

25 Грудня 2020 16:36
Новорічні і різдвяні свята обмежені карантинними заборонами, запровадженими у Франції, а також в інших країнах Європи та світу, через пандемію COVID-19, передає Укрінформ.

У місті запалили традиційну ялинку, вулиці і площі прикрасили ілюмінацією. Але цього року через карантин було порушено п’ятисотрічну традицію: не проводяться новорічні і різдвяні ярмарки, коли жителі історичного французького регіону Ельзас і численні гості мали можливість придбати сувеніри, відвідати культурно-мистецькі заходи, скуштувати вуличні страви і гаряче вино

В історичному вимірі найбільша перерва, коли у Страсбурзі не проводилися різдвяні ярмарки та масові святкування, випала на чотири роки Першої світової війни.

На кілька днів була призупинена робота ярмарків у грудні 2018 року – коли ісламістський радикал розстріляв людей у центрі міста.

Нині у Страсбурзі та інших містах Франції проводиться антитерористична операція; вулиці посилено патрулюються правоохоронцями і військовими із бойовою автоматичною зброєю. Заходи безпеки посилилися на період різдвяних і новорічних свят.

Ще одна тривожна подія, яку на Різдво обговорюють у Страсбурзі, це виявлення напередодні на території Німеччини, за 50 км від кордону з Францією, випадку інфікування новим штамом коронавірусу. Заражена цим вірусом жінка прибула до Німеччини літаком із Великої Британії.

З початку пандемії у березні у країні виявлено 2 527 509 інфікувань та 62 268 летальних випадків від коронавірусної хвороби. 27 грудня у Франції розпочнеться кампанія вакцинації проти COVID-19.

Чому Страсбург називають «столицею Різдва»

Навколо святкування Різдва багато легенд, казок і міфів. Але дещо зафіксовано документально. Вважалося, що вперше ялинку в оселі на Різдво встановив богослов і громадський діяч XV-XVI століть Мартін Лютер. Пізніше в Прибалтиці мало не грянула "ялинкова війна". Ні, до збройного конфлікту не дійшло, але суперечки між Естонією і Латвією були гарячі: знайшлося одразу дві згадки про Різдвяні ялинки у Ризі й Таллінні в 1510 році.

Але всіх "примирив" французький Страсбург: місцеві історики роздобули документ, у якому вперше в історії згадується про традиції ставити ялинку в кутку оселі. Він датований 1492 роком (у рік відкриття Америки Колумбом, еге ж), а сталося це в провінції Ельзас.

Більш того, в 1521 році традиція була закріплена на рівні законодавства: було видано указ, що дозволяє лісникам спилювати дерева певної висоти для продажу.

Так Страсбург, головне місто Ельзасу, офіційно став "Столицею Різдва".
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus