USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

У Туреччині з печери врятували спелеолога, який тиждень пробув на глибині 1280 метрів

13 Вересня 2023 23:16
Американський спелеолог Марк Дікі більш ніж на тиждень застряг у печері в Туреччині на глибині понад тисячу метрів. Його витягли живим після безпрецедентної рятувальної операції.

Про це пише The Washington Post, передає Главком.

Дікі – досвідчений спелеолог, який 10 років працював у США інструктором комісії з порятунку у печерах. Він брав участь у низці рятувальних операцій та експедицій. Але під час спуску в турецьку печеру Морка, що глибиною 1280 метрів, сталася надзвичайна ситуація – у Дікі почалася шлунково-кишкова кровотеча, яка поставила життя фахівця під загрозу.

Це почалося, коли він був на глибині 1120 метрів. Через хворобу Дікі не зміг піднятися самостійно. 2 вересня колеги Дікі повідомили місцевих рятувальників про інцидент. Ті передали інформацію Європейській асоціації порятунку із печер. Тоді розпочалася велика міжнародна рятувальна операція із залученням понад 160 фахівців із Болгарії, Хорватії, Угорщини, Італії, Польщі, Туреччини та США.

Читати ще: У Львові врятували кота, який пролежав під завалами будинку 11 днів

На глибині близько тисячі метрів Дікі потрапив до табору під землею, де лікарі зробили йому переливання крові. Підйом сюди зайняв у досвідченого спелеолога близько 15 години.

Після цього почався підйом на поверхню. Дікі вдалося підняти за 57 годин. Близько 00:37 у вівторок, 5 вересня, Марка вивели з печери, за годину вертоліт забрав його до шпиталю.

«Це сталося вперше. Дивно знову опинитися над землею. Я був під землею набагато довше, ніж очікувалося», – сказав врятований чоловік журналістам та друзям, які зустріли його на поверхні.

Читати ще: Врятував подругу ціною власного життя: у Польщі загинув 14-річний українець

Він погодився з рятувальниками, які казали, що цей узвіз має бути останнім для нього. Наразі чоловік відновлюється у лікарні. У соцмережах він розповів про свій порятунок та подякував усім причетним.

«Я вийшов із печери і перебуваю у відділенні інтенсивної терапії. Це був жахливий досвід, я був найближчий до смерті, ніж будь-коли. Я щиро ціную всіх людей, які брали участь як у порятунку мого життя, так і в тому, що допомогли мені вибратися з такої глибини», – написав він.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus