USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

У Тихому океані стався витік ядерних відходів

13 Листопада 2019 15:01
Побудований на місці ядерних випробувань США ядерний могильник на Маршаллових островах в Тихому океані почав протікати, через що в море стікає радіоактивний плутоній.

Про це повідомляє видання LA Times, пише Обозреватель. Усередині сховища під назвою «Гробниця» зберігається заражений радіацією грунт, який залишився після ядерних вибухів.

У період з 1946 по 1958 рік США підірвали 67 ядерних бомб на Маршаллових островах. Згодом радіоактивний грунт зібрали в одній з воронок від ядерного вибуху на острові Руніт, залили його бетоном і накрили зверху куполом. Могильник назвали the Tomb, або «Гробниця».


Також в могильнику поховані залишки радіоактивного металобрухту з інших тихоокеанських полігонів і 130 тонн зараженої землі з ядерного полігону американського штату Невада. Дослідження вчених з Колумбійського університету показало, що рівень радіації на Маршаллових островах вищий, ніж у Чорнобилі.

Наразі через глобальне потепління, підйом рівня океану та підвищення температур могильник дав тріщину. Туди потрапляє вода, яка вимиває радіоактивний плутоній в море.
Представники Маршаллових островів звернулися до США за допомогою. Однак Вашингтон заявив, що відповідальність за «Гробницю» тепер несе місцева влада.
«Як так може бути, щоб купол став наш? Ми цього не хочемо. Ми не будували це. Сміття всередині нього не наше», – обурилася президент Республіки Маршаллові острови Хільда Хейне.

За останні 15 місяців вчені провели кілька експедицій на острови і зафіксували у місцевих жителів ознаки серйозного ураження радіацією. Зараз експерти попереджають, що в разі затоплення могильника купол може дати кілька тріщин, після чого відходи почнуть неконтрольовано витікати в Тихий океан.
«Маршаллові острови стали жертвою двох найбільших загроз, що стоять перед людством – ядерної зброї і зміни клімату. США несуть повну відповідальність за ядерні випробування, та їх викиди в більшій мірі сприяють зміні клімату, ніж викиди якої іншої країни», – заявив Майкл Джеррард, вчений-юрист юридичного факультету Колумбійського університету.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
джучі Показати IP 13 Листопада 2019 17:47
Отак і з Україною *партнери* поступлять.....
HDR Показати IP 13 Листопада 2019 18:40
Океан-він безмежний. Фукусіма довела.
red Показати IP 17 Листопада 2019 18:34
Так! Кацапи -- вони такі!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus