USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

У Великобританії знайшли «капсулу часу» з рештками доісторичних комах та рослин

10 Лютого 2024 00:36
Археологи виявили доісторичну лісову «капсулу часу» в давніх торфовищах Ексмуру (географічна область на заході графства Сомерсет і півночі графства Девон в Англії). Аналіз знайдених комах і рослин дав науковцям змогу припустити, які істоти тоді існували.

Дослідники сподіваються, що ця знахідка може допомогти відновити багатий ландшафт лісу, який існував майже п’ять тисяч років тому, і захистити його від негативного впливу кліматичних змін, пише Українська правда. Життя з посиланням на The Guardian.

Вчені знайшли поховану ділянку доісторичного лісу, де збереглися рештки осоки, очерету, верби та вільхи. А серед рештків комах віднайшли жуків-земляків, гнойовиків, жуків-ровесників, мохових кліщів і жуків-водомірів. Фахівці зазначають, що їх досі можна знайти в здорових водно-болотних угіддях.

Усі вони належать до періоду пізнього неоліту і бронзового віку, які жили на болоті близько п’яти тисяч років тому.

Торф містить дуже мало кисню, тому занурена в нього деревина та інші органічні матеріали, зокрема й людські останки, можуть зберігатися тисячоліттями. Серед знахідок був сегмент верби, датований початком неоліту: 3940-3650 роками до нашої ери.

Читати ще: Вчені знайшли ліс, який зник 22 мільйони років тому разом із тваринами

«Найбільш приголомшливим є те, що воно все ідеально збереглося, і ми тепер знаємо, що там були дерева в безлісному середовищі. Той факт, що ми знайшли деревні породи в такому гарному стані, особливо важливий, тому що він допоможе нам з’ясувати, як сформувалися біотопи торфовищ багато тисяч років тому», – сказав Бейзіл Стоу, рейнджер Національного фонду, який працював над проєктом Південно-Західного торфовища.

Дослідники кажуть, що не намагатимуться повністю відтворити той ландшафт, який був у доісторичні часи. Отримані результати вони використовуватимуть для того, щоб вирішити, як вберегти цю територію у майбутньому.
Проєкт Південно-західного торфовища – ініціатива, метою якої є їхнє збереження та забезпечення вологи. Вода допоможе землі поглинати більше вуглецю та краще протистояти руйнації внаслідок змін клімату, кажуть експерти.

Одним із методів відновлення і збереження торфовищ є уповільнення дренажу, щоб забезпечити стабільний рівень підземних вод, які підтримуватимуть вологу, допомагаючи зменшити викиди вуглецю та захистити археологічні залишки.

Крім того, це допоможе зменшити ризик виникнення повеней.

«На цьому місці було багато штучних дренажних канав, щоб зробити землю більш придатною для сільського господарства. Осушення знизило рівень підземних вод і висушило торф, через що він не поглинав вуглець. Ми сподіваємося, що дамби з живої верби затримають воду в торфовищах, щоб він залишався вологим», – додав Стоу.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus