USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

У «Волиньгаз Збуті» пояснили, як формується ціна на газ*

31 Жовтня 2020 11:40
У 2020 році на українському газовому ринку відбулися важливі зміни. З 1 серпня закінчився період дії спеціальних обов'язків (ПСО) щодо постачання природного газу населенню за регульованими цінами. Тепер вартість блакитного палива є ринковою та напряму залежить від цін на європейських біржах (NCG, TTF).

Вартість газу змінюється щомісяця

Ціна газу у платіжках українців не є сталою, а змінюється щомісяця. Як правило, вона залежать від попиту на ресурс. З настанням опалювального сезону збільшується споживання природного газу, відповідно зростає його вартість. Весною ціна зазвичай знижується.

«Після падіння цін до історичного мінімуму навесні цього року, з серпня на газових хабах в Європі відбувається здорожчання природного газу. Зокрема, з 25 вересня по 25 жовтня котирування (ціни) на європейському хабі TTF зросли на 32,8%. Враховуючи, що в основі розрахунку українських цін лежать імпортні паритети, вартість блакитного палива в Україні також зростає», – коментує директор ТОВ «Волиньгаз Збут» Микола Тищук.

З чого складається ціна на газ?

Вартість закупівлі ресурсу – це найбільш значуща складова вартості газу.

Є три варіанти де український постачальник може купувати газ:

– У видобувних компаній України. 70% українського видобутку забезпечує державна компанія «Укргазвидобування». Проте для більшості незалежних постачальників створюються штучні обмеження вільно купувати природний газ з ресурсу державних видобувних компаній.

– На біржі в Україні. Однак ціна продажу газу на Українській енергетичній біржі з травня цього року стабільно на 20–30% перевищує ціну продажу газу споживачам.

– В Європі. Ціни на газ на європейських хабах знаходяться у відкритому доступі. Для того, щоб довести імпортний ресурс до українського споживача потрібно сплатити тариф на прокачування до кордону України (164 грн за тисячу кубометрів) і плату за вхід в українську ГТС (176 грн за тисячу кубометрів).

Щоб дізнатися, якою ж буде остаточна ціна газу для споживача, до вартості закупівлі ресурсу ще потрібно додати:

– Тариф на транспортування газу магістральними газопроводами – 164 грн за кожну тисячу кубометрів.

– Тариф на закачування газу у сховище, його зберігання, відбір газу зі сховища – понад 37 грн за тисячу кубометрів.

– Торгову націнку постачальника. Це ті кошти, що йдуть на підтримку роботи мережі відділень, кол-центру, онлайн сервісів, друк та доставку квитанцій тощо.

Зауважимо, що окремо споживачі оплачують послугу з розподілу газу – сума в цій платіжці залежить виключно від тарифу облгазу, що його встановив державний регулятор ринку (НКРЕКП), і жодним чином не пов’язана з ціною газу.

«Волиньгаз Збут» завжди йде назустріч клієнтам

«Перед тим як потрапити до українських осель, газ проходить досить непростий і затратний шлях. Це, звісно, впливає на його остаточну вартість.Щоб коливання ціни на блакитне паливо було не таким відчутним для наших клієнтів, у серпні – вересні ми проводили акцію «Твоя енергонезалежність». Як результат, тисяча волинських домоволодінь придбали газ на опалювальний період за акційними цінами – 4,49 грн – 5,49 грн. Також ми йдемо назустріч споживачам, які мають заборгованість за газ. Щоб уникнути відключення, волиняниможуть укласти договір реструктуризації та оплатити борг частинами. З початку року цією можливістю скористалися 352 волинян», – резюмує директор ТОВ «Волиньгаз Збут» Микола Тищук.

Нагадаємо, що «Волиньгаз Збут» постачає природний газ для фізичних та юридичних осіб, релігійних і бюджетних організацій з 2015 року. За цей період компанія зарекомендувала себе як надійний та зручний постачальник блакитного палива.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
скептик Показати IP 31 Жовтня 2020 22:39
треба розрізняти газ, який видобувається на території України і є власністю українського народу та газ, який імпортується. ціни на європейських хабах можуть стосуватись виключно тих обємів, які імпортуються. ціна газу національного видобування ПОВИННА бути не вищою від собівартості його видобування плюс вартість транспортування. щодо ціни так званого розподілу - це грабіжницький тариф, який не відповідає жодним адекватним розрахункам. оператор ГТС в особі АТ "Волиньгаз" закладає в розрахунки несуразні витрати, зокрема ціну газу, якою заповнюється ГТС. ОДНАК, таке заповнення відбулось лише ОДИН РАЗ при запуску ГТС 50 років тому
дідо до скептик Показати IP 1 Листопада 2020 09:06
зерно і картопля також має продаватись по собівартості
скептик до дідо Показати IP 1 Листопада 2020 12:42
зерно і картоплю, які є моєю власністю, я не купую., так що помаж голову зеленькою
Активіст Показати IP 1 Листопада 2020 08:46
Підкажіть, де можна отримати кваліфіковану консультацію по зміні постачальника газу, бо ці трутні взимку піднімуть ціну на газ в два рази. Вже Бога не бояться, іроди.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus