USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.15 39.40
  • PLN 9.71 9.93

У Волиньраді вимагають визнати геноцид українців з боку Польщі

8 Вересня 2016 20:47
Депутати не одноголосно, з дискусіями, але все ж підтримали проект рішення «Про Звернення Волинської обласної ради щодо рішення польського парламенту про визнання подій 1943-45 років на Волині геноцидом».

Про це йшлося під час позачергової 7-ї сесії Волинської облради.

Проект звернення представив «свободівець» Олександр Пирожик. З його слів, польські політики, ухвалюючи рішення про визнання геноциду польського народу на Волині, спиралися на недостовірні історичні дані, перекручуючи факти.

«Ми нікому не дозволимо вказувати нам, кого вважати національними героями», – каже Пирожик.

В проекті звернення йдеться про те, що операція «Вісла», яку проводила офіційна польська влада, має ознаки етнічних чисток. А Польща досі офіційно не вибачилася за політику пацифікації.

Депутат Святослав Кравчук зазначив, що слід бути виваженими в таких заявах, адже те, що Україні нині потрібно найменше, це нажити нового ворога в обличчі Польщі, тоді, коли на сході є реальна загроза – Росія. Цю думку підтримав і депутат Олександр Курилюк.

Своєю чергою, Михайло Бегаль додав, що таке звернення приймати не можна, адже воно, по своїй суті, за наслідками схоже на заборону російської мови в Україні, яке хотіли прийняти декілька років тому.

Зрештою, слово взяв «свободівець» Анатолій Вітів, який запевнив, що якби не УПА, то українці були б в складі Польщі нацменшиною. Також зазначив, що те, що називають геноцидом поляків, насправді було боротьбою за незалежність України.

Голова облради Ігор Палиця зауважив, що Україна недооцінила рішення Сейму Польщі про визнання геноциду поляків на Волині. Адже може виникнути питання про контрибуцію та реституцію.

Зрештою, голова облради закликав поважати історичну правду і «рухатись далі», та зазначив, що в Європі Україна має все менше і менше партнерів.

«Нам себе треба вести акуратно, але голову опускати теж не варто», - наголосив Ігор Палиця.

Текст звернення подаємо повністю, без змін:

«З року в рік навколо подій так званої «Волинської трагедії» нагнітається антиукраїнська істерія, яка штучно підігрівається польською стороною. Зрештою, 22 липня 2016 року польський Сейм поквапливо приймає юридично абсурдне та історично необґрунтоване рішення, в якому звинувачує українців у геноциді.

Польські політики вдаються до маніпуляцій і посилаються на сфабриковані факти, які не відображають справжньої картини подій на Волині та у Західній Україні в роки Другої світової війни. Вони нав’язують власну версію подій на Волині, яка покликана дискредитувати право українців на власну державу.

Як свідчать історичні факти, збройний конфлікт 1942-1944 років була розв’язана з ініціативи саме польської сторони, яка не хотіла визнавати за українцями права бути господарями у власному домі. І лише всенародний опір польським окупантам дав змогу Волині уникнути трагічної долі Холмщини, Підляшшя, Лемківщини, Надсяння, де українці були знищені та вигнані зі своїх етнічних земель. Саме завдяки активним діям воїнів УПА вдалося захистити від спалення польськими військовими загонами сотень волинських сіл, а волиняни уникли долі українців, які стали жертвами операції «Вісла».

Для кожного зі свідомих українців УПА – єдина організована збройна сила, яка за відсутності Української держави стала на захист українців супроти насильства і терору німецького, совєцького та польського окупаційних режимів. Нині значна частина українських воїнів, які захищають від московської агресії не лише східноукраїнські землі, але й цивілізаційні межі Європи, вважають себе послідовниками ОУН-УПА. І ми нікому не дозволимо вказувати нам, хто є нашими національними героями!

Захист власної території – це не геноцид, а національно-визвольна боротьба. Боротьба українців за створення власної держави на своїх етнічних землях не могла бути геноцидом. Ознаки геноциду містять дії офіційної польської влади по відношенню до українців, які проживали на своїх етнічних територіях Волині, Холмщини, Підляшшя, Лемківщини, Надсяння. А це – сотні тисяч жертв серед українців, полеглих від рук польських збройних формувань під час протистояння 1943-44 років, знищених або вигнаних з їхньої історичної батьківщини.

Ознаки етнічних чисток носить операція «Вісла», вчинена офіційною польською владою задля штучної зміни етнічного складу певних територій, що була організована офіційною владою Польщі. Польща досі не вибачилась і не покаялась за багатолітню політику пацифікації, акції з примусового переселення українців, які були депортовані зі своїх історичних територій, аби заселити їх поляками.

Назвавши боротьбу українців за свою незалежність геноцидом, Польща поставила під сумнів основоположне право кожного народу на самовизначення та опір агресорам та окупантам. Ігноруючи причини збройного конфлікту, участь польських збройних формувань в акціях етнічних чисток та фізичного знищення українського населення на території споконвічних українських земель, замовчуючи історичну правду, польська сторона відійшла від принципів рівноправності і добросусідства, нехтуючи всіма напрацьованими за два десятиліття кроками до порозуміння.

Україна та українці ще в 2003 році стали на шлях примирення та порозуміння між двома сусідніми народами. Ми дали можливість полякам встановити монумент пам’яті загиблим поблизу села Павлівка Іваничівського району Волині – в обмін на обіцянку польської влади встановити аналогічний пам’ятник у селі Сагринь Грубешівського повіту Люблінського воєводства, де поховано більше тисячі українців. Попри те, що з української сторони зроблене все необхідне, на жаль, цей комплекс з вини польської сторони досі не відкритий, загиблих у Сагрині поляки так належно і не вшанували.

Натомість у Польщі в останні роки відбувається наруга над тими нечисельними пам’ятниками воякам УПА, які були тут встановлені раніше. У березні цього року такий ганебний факт мав місце поблизу села Молодичі у Підкарпатському воєводстві на сході Польщі, роком раніше аналогічні акти вандалізму зафіксовані поблизу сіл Радружі, Грущовиці та Вежбіці. Хоча боротьба з пам’ятниками та пам’яттю – це шлях у нікуди, це речі, протилежні поняттям честі, гідності та шляхетності.

На Волині досі живі свідки страшних звірств польських збройних угруповань проти мирного українського населення. Сьогодні вони та їхні нащадки активно повстають проти наруги над історичною пам’яттю, національною честю та гідністю. Волинь про це пам’ятає і пам’ятатиме завжди. Чи, може, хтось думає, що волиняни забули про такі криваві трагедії, як поблизу села Гайове Ківерцівського району, де влітку 1943 року відбулося масове знищення сотень беззбройних українців польськими збройними формуваннями спільно з червоними російськими партизанами?

Подібні трагедії особливо болючі в час, коли Україна веде збройну боротьбу проти свого одвічного ворога – Кремля, на сході та півдні нашої країни.

Волинська облрада вимагає:

– визнати факти, що носять ознаки масових етнічних чисток, організованих поляками проти українського населення на території Західної України, Холмщини, Підляшшя, Лемківщини, Надсяння з метою зміни етнічної карти регіону;

– засудити операцію «Вісла» як приклад репресивної політики Польщі;

– засудити багатовікову колоніальну, загарбницьку політику польської держави Річ Посполита, яка прагнула не допустити права української нації на самовизначення та здійснювала політику національного і соціального гноблення;

– закликати польську сторону будувати відносини на принципах рівноправності, примирення та порозуміння, а не на перекручуванні і замовчуванні історичних фактів.

– фінансування з державного бюджету України програм щодо історичних та експертних досліджень питань українсько-польських відносин та збереження української національної пам’яті;

– фінансування з державного та місцевих бюджетів досліджень, пов’язаних із польсько-українською історією;

– створення Експертної групи з істориків та громадських діячів щодо пошуку польсько-українського порозуміння;

– належного реагування на прояви ксенофобії щодо українців на території інших країн, зокрема у Польщі;

– проведення належної інформаційної політики у питаннях висвітлення в інших країнах правдивої історії української національно-визвольної боротьби у ХХ столітті».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 12
контрабандист і заро Показати IP 8 Вересня 2016 21:13
Ще дограєтесь зі своїми заявами, що останього заробітку людей позбавите
Депутатам Показати IP 8 Вересня 2016 21:33
Молодці!!!
Семен Показати IP 8 Вересня 2016 21:47
Я За!
ввв Показати IP 8 Вересня 2016 22:30
Історично поляки не праві.Не ми , а саме вони окуповали наші території,українців вважали за бидло.Наші предки вели боротьбу за визволення своєї території від польського іга не одне століття - це свята справа.Боротьби за незалежність без крові в принципі не може бути.В цій ситуації повністю підтримую наших депутатів.Ми не є заможною державою,про те свою націанальну гордість ганьбити не потрібно.На мою думку,можливо я і помиляюсь, але поляки значно більше пролили української крові чим навіть росіяни.
добряк Показати IP 8 Вересня 2016 23:05
Все правильно
Ая Показати IP 9 Вересня 2016 06:23
ЗА!!! І хочу нагадати, ще раз, що УКРАЇНЦІ протягом своєї історії (Святий Андрій був у Києві у 67 року нашої доби). Отже протягом майже 2о століть УКРАЇНЦІ ніколи не нападали на інші країни, правда на власних землях воювали з агресорами. Те, що в час ІІ Світової і одні і другі окупанти змушували кормити німецькіх загарбників і ночами під дулами зброї, розбиту вщент польську майже 400 000 армію. Армію яка з часом переросла в АК і інші польські бандформуваня такі як ВІН, БХ і інші бандитські загони кормилася коштом українського села. Може б так запитати поляків як поводилибся їх селяни у такій ситуації....? Не можна забувати, що першими захисниками українського седа були партизанські загони Боровця, які з часом переродились в УПА. Треба теж нагадати полякам КОНЦТАБІР для Українців Береза Картуска і Явожно.... Но і час запитати покривджених поляків де є могили жертв УПА? Хочется запалити свічку, помолитись і просити вибачення...за гріхи предків які захищались перед загарбниками.....
Леонід Показати IP 9 Вересня 2016 07:31
Ми волиняни найкраще це знаємо і маємо першочергове право на істину, а не слухати наших колоністів у яких усе провалилося. Ми не східні креси ми Україна!!! Поляки що ви тут усе шукаєте? Геноцид українців був, а ви були окупантами.
567 до Леонід Показати IP 9 Вересня 2016 09:05
А чого ж ви, такі горді, масово зараз до поляків претесь? І мову свою слов'їну заради польської готові забути. І принижуєтесь перед поляками заради грошей. Багато тут на нас поляків працювало, коли в них було скрутно? А українців там, у Польщі, хоч греблю гати. Тому і не поважають нас...Може і праві.
ввв до 567 Показати IP 9 Вересня 2016 12:26
Не потрібно всіх чесати під одну гребінку ,це не правильно .Про мову також попросив би з повагою писати , без сарказму.Так в нас поляків не працювало багато під час їх скрути . Проте "перли" вони сумки від нас масово із товарами, можливо Ви забули ? Особиста я не хотів би бачити в своїх друзях поляків, враховуючи історичні відносини між двома народами.
Л.І. Показати IP 9 Вересня 2016 08:56
Абсолютно не підходящий момент для початку вияснення відносин з єдиним,по суті,сусідом-союзником. Росія обовязково цим моментом скористається. І будемо ми сидіти розорені,одинокі але горді.У Волиньради більше проблем,крім цієї,немає?
567 до Л.І. Показати IP 9 Вересня 2016 09:30
Горді? Були б насправды горді і не принижувалися б перед поляками, то більше б поваги було зі сторони Польщі. А то поводимося як холопи, батрачимо на них - таке й відношення до нас.
Л.І. до 567 Показати IP 9 Вересня 2016 11:23
А хтось когось заставляє батрачити ? Українці з задоволенням працювали б в Україні,біля сім'ї,біля дому.Тільки де та робота? То й змушені їхати в Польщу.Дякувати Богу,вона поряд.Чи в Росії краще батрачити? Скільки людей без нічого повернулись?Обдурили і обібрали.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus