USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

У волинській лікарні через нестачу коштів закрили інфекційне відділення, 67 працівників скоротили

25 Грудня 2019 09:00
У Старовижівській центральній районній лікарні закрили інфекційне відділення. Цьому передувало скорочення 67 людей з їхніх посад. Ціна питання – мільйон гривень, якого не додали з держбюджету і не знайшли чотири ОТГ району.

Як відомо, з 1 квітня впроваджується реформа вторинної ланки медицини.

Директор лікарні Тетяна Свіржевська розповідає, що змінюється принципова форма фінансування: «З 1 квітня будемо фінансуватися за системою 60 на 40. Тобто більшу частину дає держава, меншу маємо заробити самі, надаючи профільні послуги. Так, ми отримали фінансування на перший квартал за старою системою. Лікарні виділили 5,3 млн гривень при потребі більше 6 мільйонів. Те, що в нас відбулась оптимізація медзакладу та трудового колективу, – ні для кого не новина. За два місяці люди були попереджені про скорочення їхніх посад. Це був вимушений крок, аби зберегти ті відділення, які нині лишися. Звісно, я не хотіла закриття інфекційного відділення, тому багато разів їздила на районні сесійні засідання ОТГ і випрошувала гроші. Необхідної суми не було. Єдине в чому нас почули – виділили кошти на дообладнання, яке необхідне, щоб ми увійшли до переліку об’єктів вторинної ланки медицини», – говорить посадовиця.

Також вона додає, що нині функціонують пологове, хірургічне, педіатричне, терапевтичне відділення, неврологія й поліклініка.

Як пояснює Тетяна Свіржевська, інфекційне відділення знаходилося в окремому приміщенні поряд з основною лікарнею: «Площа приміщення приблизно 400 квадратних метрів. За цей рік тут пролікували 116 дорослих, 220 дітей. Як вихід із ситуації – тепер будемо частину хворих своїм транспортом доправляти у Ковельську лікарню. Уже є відповідні домовленості. Важкохворі будуть надходити до нас у реанімацію. При потребі можемо відкрити по одній окремій палаті у дитячому відділенні та терапевтичному, де є санвузли».
«Швидше за все, приміщення передамо в центр первинної медичної допомоги», – додає директорка. До слова, інфекційне відділення перестало працювати з грудня.
Щодо скорочення очільниця лікарні Тетяна Свіржевська додала, що без роботи залишилися 34 людини, решті запропонували інші вакансії в цьому ж медзакладі.

«Скорочення могло б і не бути», – розповідає заступник голови Старовижівської райради Роман Цалай.
«Не завжди наші пропозиції підтримують в ОТГ, інколи в них своє бачення щодо питань, які піднімає лікарня про свої потреби. Значно простіше було б управляти фінансами, якби в нас була одна ОТГ, а не чотири», – додав чиновник.

Чи будуть у лікарні з весни нові скорочення, чи так звана оптимізація – точно не знають. Кажуть, що сподіваються заробляти гроші.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 10
ох Показати IP 25 Грудня 2019 09:17
Як закривали дільничні лікарні то всі мовчали , а тепер хтось вам винен!
Правда Показати IP 25 Грудня 2019 09:43
"Контора умерла,мы здесь больше не нужны..."А що там тих інфекційних хвороб,нехай дома лікуються...який там кір,дифтерія,або якась вітрянка...
Анонім до Правда Показати IP 25 Грудня 2019 10:45
Ці події були закладені америкосами ще під час планування розвалу Радянського Союзу,бо піклування про людей їм було як бельмо на глазу....а потім два майдани,ато..
Активіст до Анонім Показати IP 25 Грудня 2019 12:53
При чому тут Радянський Союз?
Отакої... до Активіст Показати IP 25 Грудня 2019 19:51
Лікарню (будівлю) збудував Радянський Союз,для лікування мешканців області...це була ДЕРЖАВНА програма
Слава нації. Показати IP 25 Грудня 2019 09:51
Нам не потрібні хворі, та старі люди.Таке все подібне, в лепрозорій.Щоб не заважало розбудовувати молоду незалежну країну.
ТОж Показати IP 25 Грудня 2019 09:58
Грошы всі на ато на учасників , дітей ато , жінок ато яка ЗАРПЛАТА?
123 Показати IP 25 Грудня 2019 11:06
І це тільки початок. З часом наші нащадки будуть спорити, коли більший був геноцид українського народу - в 30 роках минулого столяття, чи в 20 цього століття???
Сераховичі Показати IP 25 Грудня 2019 11:33
Хоч щось позитивного зробила вся районна влада для конкретного села? Закривали очі на розкрадання та руйнацію.Нищили , "оптимізували" ,а тепер громада повинна вас підтримати! А скільки перепон було при створенні ОТГ та й ніде вони не зникли нині Чи те , що залишилось від нашоі дільничноі лікарні проіснує довго не без вашоі згоди? Чи в селі живуть ,швидше виживають,- не люди? Чи думає за них район?
лучанка до Сераховичі Показати IP 25 Грудня 2019 13:05
замовчуються хвороби гепатиту,де люди заражуються в стоматологіях,манікюрах і т.д. треба розблокувати заборонені перевірки і може хтось врятується як буде мати кошти

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus