USD 39.45 39.75
  • USD 39.45 39.75
  • EUR 39.60 39.85
  • PLN 9.72 9.85

У волинському музеї зберігається близько 10 тисяч експонатів, які вилучили у контрабандистів

7 Лютого 2022 23:09
У фонді Волинського краєзнавчого музею зберігається близько десяти тисяч експонатів, які вилучили у контрабандистів митники на українсько-польському кордоні.

Про це розповів Суспільному завідувач відділу давньої історії музею Тарас Верба.

Серед експонатів, які потрапили в музей з митниці, – художні твори відомих митців, цінні монети та нагороди, ікони й хрести.

Читати ще: Старовинні клинки у Луцьку: заокеанський багнет, кинджал Третього Рейху та «Карл Густав». Фото

«Усі ці предмети намагалися вивезти контрабандисти на територію ЄС з України», – каже музейник.

Також у виставковій залі музею багато предметів декоративно-ужиткового мистецтва: срібний дзвіночок для прислуги, прикрашений жабкою зі смарагдами, кавовий набір, грузинський посуд та столові прибори.
Зі слів Тараса Верби, особливий інтерес у науковців викликають два келихи, які не мають дна. Один у вигляді ведмедя, інший із зображенням танцівника «Камаринської». «Келихи характеризують традиції застілля на території Східної Європи в кінці 19-го, початку 20-го століття», – каже науковець.
Як каже Тарас Верба, кожен з предметів у колекції Волинського краєзнавчого музею містить авторський підпис, тож науковці впевнені у їхній унікальності.
Керівниця краєзнавчого музею Оксана Важатко, своєю чергою, розповіла, що цінні предмети, які були конфісковані працівниками СБУ на митниці, в музей передають безплатно для зберігання на постійній основі. Які експонати потравлять в композицію, вирішує експертна комісія, яку утворили на Волині ще в 1985 році.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus