USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

У волинському перинатальному центрі народилося майже 800 недоношених дітей. Як вони зростають?

28 Жовтня 2022 13:18
За три роки роботи в перинатальному центрі в Луцьку народилися 793 недоношені дитини, із яких дві – вагою по 420 грамів, 73 дитини – вагою від 500 грамів до кілограма, 127 дітей – вагою від кілограма до півтора та решта – вагою від півтора кілограма.

Як розповіла Інформаційному агентству Волинські Новини генеральна директорка КП «Волинське обласне територіальне медичне об’єднання захисту материнства і дитинства» Ірина Горавська, фактично з моменту відкриття в Луцьку перинатального центру свою роботу розпочало й відділення катамнестичного спостереження за новонародженими, де за недоношеними дітьми віком до трьох років спостерігають фахівці. Нині на диспансерному обліку у відділенні катамнестичного спостереження нараховується понад тисяча дітей.

«Також ми забираємо недоношених діток із районів. Усі недоношені дітки після народження проходять відділення реанімації, потім – відділення постінтенсивної терапії та ранньої реабілітації, де їх виходжують. Згодом діток виписують і вони проходять відділення катамнестичного спостереження. Там до трьох років їх обстежують, за ними спостерігають усі суміжні спеціалісти, вони проходять реабілітацію. Це дуже важливо. Лікарі обов’язково мають спостерігати за такими дітьми протягом перших трьох років їхнього життя», – сказала Ірина Горавська.

Із малюками, які народилися недоношеними, у відділенні катамнестичного спостереження працюють, зокрема, дитячий лікар-невролог, педіатр, медичний психолог, логопед, фізичний терапевт, масажист. Лікарі відділення стежать за показниками фізичного розвитку дитини (вага, зріст, обвід голови), когнітивного, моторного розвитку, координації рухів, розвитку мови та її розуміння, соціоемоційного та адаптивного розвитку.

Завдяки регулярному відвідуванню батьків із дітьми відділення катамнестичного спостереження вдається попередити розвиток низки порушень фізичного та нервово-психічного розвитку в малечі.
Сергій та Тетяна Комари із трьома дітками: Станіславом, Владиславом і Веронікою. Жовтень 2022 року

Батьки з дітками, народженими недоношеними, регулярно приходять до медичного об’єднання захисту материнства і дитинства.

«Наприклад, нещодавно до нас завітали два братики і сестричка, яких ми виписали з перинатального центру два роки тому. При народженні один хлопчик мав вагу 740 грамів, другий – 830 грамів, а дівчинка – 820 грамів. Вони прийшли до відділення реанімації, до того колективу, який їх виходжував відразу після народження. Це ті лікарі, які були з ними в перші хвилини їхнього життя», – інформувала Ірина Горавська.
Виходжування малечі в перинатальному центрі та виписка. Липень-жовтень 2020 року

Читати ще: Потрійна радість у «Будинку щастя»: трійню, яку виходжували майже три місяці, виписали додому

«Такі контакти відбуваються регулярно. При належному виходжуванні, лікуванні, реабілітації діти, народжені навіть із вагою 400 грамів, потім зростають абсолютно повноцінними і здоровими», – наголосила генеральна директорка медичного об’єднання захисту материнства і дитинства.

Ольга ШЕРШЕНЬ

Фото зі сторінки перинатального центру у Facebook
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus