USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

У ЄС не використали мільйони закуплених вакцин від COVID-19, – Politico

18 Грудня 2023 23:24
За неповною оцінкою, близько 215 мільйонів доз вакцин проти COVID-19, закуплених країнами ЄС у розпал пандемії, залишилися невикористаними.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Politico.

Із початку пандемії коронавірусу наприкінці 2020 року країни ЄС спільно придбали 1,5 мільярда доз вакцини (понад три на кожну людину в Європі). Багато з них зараз лежать на звалищах по всьому континенту.

Як зазначає видання, нелегко виявити, скільки вакцин було викинуто. Уряди, включно з другою за чисельністю населення країною ЄС Францією, неохоче розкривають масштаби відходів.

Розрахунки Politico базуються на цифрах з 19 європейських країн. Однак, видання наголошує, що реальна кількість викинутих вакцин, імовірно, набагато вища.

Німеччина, наприклад, надала дані про відходи в червні 2023 року. На той час на складах було ще 120 мільйонів вакцин. Відтоді виробники вакцин також представили нові версії, які адаптовані до останніх варіантів коронавірусу, що робить старі вакцини застарілими та, швидше за все, їх буде викинуто.

Читати ще: У Швеції викинули 8,5 млн доз ковід-вакцини через спад інтересу до вакцинації

Politico оцінює вартість 215 мільйонів витрачених вакцин у понад 4 мільярди євро на основі цін на вакцини, які повідомляються в ЗМІ. Для країн, які повідомили лише загальну кількість знищених вакцин, без розбивки за типом вакцини, видання використало середньозважену ціну в 19,39 євро.

Багато вакцин, про які йде мова, було придбано на піку пандемії у 2021 році, коли ЄС, США та Велика Британія намагалися забезпечити обмежену кількість доз. Саме в той шалений час ЄС уклав найбільший контракт на закупівлю 1,1 мільярда доз у Pfizer і BioNTech.

Читати ще: На Кіпрі ліками від Covid-19 для людей починають рятувати котів

Нагадаємо, 5 травня 2023 року голова Всесвітньої організації охорони здоров’я Тедрос Адханом Гебрейєсус оголосив про завершення дії надзвичайної ситуації в галузі суспільної охорони здоров’я, оголошеної через коронавірусну інфекцію в березні 2020 року. В Україні скасували карантин та режим надзвичайної ситуації через пандемію COVID-19, який розпочався у березні 2020 року, 1 липня 2023.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Корiнний лучанин Показати IP 19 Грудня 2023 10:40
Головне що закупили.а хто продавец ,знаете? Правильно ,чоловiк головног о гiнеколога ес Дер ла.но.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus