USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

У 2020 році на один DVD записуватимуть 7,2 терабайта інформації

22 Травня 2009 11:41
Австралійські дослідники створили технологію, яка теоретично дозволяє записувати 7,2 терабайти даних на звичний DVD диск. Про це 22 травня повідомляють «Волинські Новини».
У сучасних DVD-приводах запис інформації здійснювався за допомогою лазерного променю, який випалює на поверхні диску виїмки. Нова технологія працює подібним чином. Основна відмінність в тому, що замість появи виїмок на поверхні диску плавляться золоті штирі.
Настільки високу щільність запису інформації вченим вдалося досягти за допомогою кількох технічних прийомів, – пише сайт ТСН.
Дослідники використали лазери кількох кольорів. Справа в тому, що промені визначеної довжини впливають лише на штирі із певним співвідношенням довжини і товщини. По-друге, дослідники використали промені з різною поляризацією, які діють на штирі, орієнтовані певним чином.
Використовуючи промені різного кольору і різної поляризації, стає можливим записувати інформацію на одному й тому ж секторі диска кілька разів. Наприклад, два види поляризації і три кольори (тобто, всього шість можливих комбінацій) дозволяють записати 1,6 терабайти даних на диск розміром з DVD. Якщо додати ще один варіант поляризації, то вийде диск об\'ємом 7,2 терабайти.
Аби зчитувати інформацію, дослідники використовують слабкий промінь лазера, який не розплавляє штирі. При цьому на виході отримують сигнал, який можна прочитати: встановлено, що штирі відзиваються на слабкий лазер набагато краще, ніж інші види наночасток.
Слабкою стороною нової технології є те, що дослідники використовують дуже короткочасні лазерні імпульси. Подібні лазери дуже дорогі та складні у виробництві. Вчені сподіваються, що подальший розвиток технології дозволить обійти це обмеження. Вони розраховують, що промислове використання їхнього відкриття почнеться приблизно в 2020-х роках.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus