USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

У четвер в Луцьку стартує міжнародний турнір з гандболу

12 Квітня 2011 16:58
14 – 17 квітня відбудеться традиційний Міжнародний турнір з гандболу пам’яті заслуженого тренера України Олександра Баламута «Кубок Баламута» серед юнаків, що народилися у 1998 році.

Цього разу до Луцька приїдуть 14 команд з України, Росії, Білорусі, Польщі, Литви, Словаччини, - пише ЗІК .

Народився Олександр Баламут 23 листопада 1933 року в місті Горохові (Волинської області). Спортивну кар’єру гандболіста розпочав у місті Львові, де навчався в інституті фізичної культури. У складі збірної команди міста Львова брав участь у чемпіонаті України. Виступав на міжнародній арені, зокрема, у складі збірної Радянського Союзу в матчах проти команди Німецької демократичної республіки у 1956 році. У складі збірної команди міста Львова зайняв ІІ місце в першій першості СРСР з ручного м’яча, що відбулась у Москві.

Але ще більшої слави Баламут зажив як гандбольний тренер, який виховав цілу плеяду талановитих спортсменів. Олександр Миколайович Баламут на своїй малій батьківщині – місті Горохові, створив справжню «фабрику зірок» ручного м’яча – п’ятнадцять майстрів спорту та понад сто вихованців волинського наставника свого часу входили до збірних СРСР та УРСР. Відомі гандболістки Анжела Швайковська та Наталя Голдованська навіть грали у легендарному київському «Спартаку» у Ігора Турчина.

Для багатьох залюблених у спорт українців райцентр на Волині асоціюється тільки із ручним м’ячем. Автор цих рядків свого часу був свідком такої ситуації: у Горохові проходили змагання із гандболу на першість УРСР, і в одному з матчів зійшлися команда Києва з місцевими вихованцями. Підопічні Баламута обіграли столичних гостей! Після гри їхній тренер у розпачі вигукнув до гравців: «Покажите мне на карте этот Горохов! Кому вы проиграли»? Певна річ, уже згодом команди Києва, Запоріжжя та Броварів стояли в черзі, щоб перехопити талановиту молодь із волинського гандбольного «клондайку».

Олександр Баламут окрім свого професіоналізму відзначався також і принциповістю. В одному з інтерв’ю він розповів історію, про те, як і чому, з нього зняли звання «Заслужений тренер»: «Грають мої хлопці з луганчанами. Мають величезну перевагу, а суддя то порушення правил «вигадує», то гол не зараховує, то на дві хвилини незаслужено вилучає. Програли ми тоді, з очей гандболістів сльози котилися. Я в коридорі перестрів арбітра, а він ще й з посмішкою запитує: «Ну, як я вас «кинув»? Я йому й дав ляпаса. Той поскаржився. Міністерство освіти створило спеціальну комісію з розслідування інциденту. Мене тимчасово відлучили від тренерської роботи. А згодом розібрались, виправдали, навіть «потерпілий» визнав свою вину.»

Після розпаду Союзу припинили фінансувати спортивні школи, тому й гандбол на Горохівщині занепав. Згодом Олександра Миколайовича попросили очолити місцеву юнацьку команду, яка от-от стає на ноги. Через два роки після того як Баламута повернули у гандбол, Горохів знову тріумфував на обласній першості. Та мало хто здогадувався, що тренер витрачає надзусилля тільки для того, щоб прийти на тренування. Зі слів друзів, ніхто жодного разу не чув і нотки смутку чи болю в голосі тренера…

Уболівальники зі стажем знають, що Баламут товаришував з Ігорем Турчиним, проте мало хто йме віри, що горохівчанин був свідком на реєстрації шлюбу Ігоря та Зінаїди. Недарма наш земляк найбільше дорожив подарунками саме від київського «Спартака». Червоно-білий спортивний костюм одягав на свята, а м’яч з автографами гравців посідав достойне місце в колекції. Цей м’яч, костюм і палиця, яка впродовж останніх років допомагала ходити, пішли назавжди із Олександром Миколайовичем в інший світ 10 листопада 2009 року.

Але не кане в Лету слава великого Баламута, адже проводиться турнір його імені, на який залюбки приїздять гандболісти не лише з усієї України, а й із Білорусі, Молдови, Польщі, Литви, Словаччини та Росії.

За високі досягнення Олександру Миколайовичу присвоєно звання майстер спорту, заслужений тренер України, «Почесний громадянин Волині», нагороджено відзнакою «Відмінник освіти». А рішенням Горохівської районної ради було присвоєно ім’я майстра спорту заслуженого тренера України з гандболу Олександра Баламута місцевій дитячо-юнацькій спортивній школі.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Андрій СОБУЦЬКИЙ Показати IP 14 Квітня 2011 13:03
Якщо (цитую вашу статтю, 5 абзац): Автор цих рядків свого часу був свідком такої ситуації: у Горохові проходили змагання із гандболу на першість УРСР, і в одному з матчів зійшлися команда Києва з місцевими вихованцями... То чому нема імені ВАШОГО автора, який дослівно "позичив" франгменти тексту з www.simya.com.ua?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus