USD 39.40 39.72
  • USD 39.40 39.72
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.88

У Ковелі знайшли старовинні поховання

10 Грудня 2008 09:27
Недавно під час реконструкції нижнього храму Благовіщенського собору в Ковелі було розкрито старі підмурівки вівтарної частини та місця навколишніх поховань. Про це 10 грудня повідомляють «Волинські Новини».
Як інформує сайт Волинської єпархії УПЦ КП, з цієї нагоди настоятель парафії протоієрей Василь Мичко із місцевими священнослужителями відслужив тут панахиду й молебень за живих при збереженому хресті від старої церкви.
Довідково:
Ще коли не було міста Ковель, а на цьому місці стояло село Ковлє, власником якого був магнат Сангушко, коштом цього князя було поставлено тут церкву Благовіщення. Найімовірніше, сталося це 1505 року.
Минали віки, розросталося містечко, зявлялися нові храми, і Благовіщенський у 1848–1877 роках мав навіть статус соборного.
Та невдовзі його громаду приєднали до поблизького Воскресенського: надто ветхою на той час була старовинна храмина. У 1898–1903 роках провели її реставрацію, але під час Першої світової війни вона зазнала руйнації, відправи тут припинили. 1928 року цей Божий дім оновили, а священик Іван Губа (згодом єпископ Ігор) запровадив служіння українською мовою.
У 1961 році богоборча влада «на численні прохання трудящих» вирішила закрити Благовіщенський храм, його було перетворено на спортивний зал. Прикметна деталь того часу: коли руйнівники – бездушні п’янички, імена яких забуто, – нищили святиню, християнин Микола Мартинюк потайки вночі вигріб із купи будівельного сміття надбанного хреста і переховував у своїй домівці кілька десятиліть.
У 1992 році спорткомплекс було передано православній громаді і тут відновлено богослужіння. Годі й казати, скільки сил, часу, грошей це коштувало. Нинішній Благовіщенський храм, із 1996-го вдруге ставши собором, нічим не нагадує спортивну споруду, але й церкви 500-літньої давнини також.
І раптом – знахідка давніх підвалин. Для Ковеля, міста старовинного, але бідного на вцілілі памятки минувшини, це надзвичайна подія, тож громада і міська влада вирішили законсервувати артефакт і влаштувати діораму під склом із підсвіткою.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus