USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

У Луцьку історики розповіли, чому Петлюра об’єднався з Пілсудським

14 Листопада 2008 11:25
У Волинському національному університеті імені Лесі Українки 14 листопада розпочала роботу Міжнародна наукова конференція «Польща та Україна у боротьбі за незалежність у 1917-1920 роках». Про це повідомляє репортер «Волинських Новин».
У вітальному слові ректор ВНУ Ігор Коцан розповів , що конференція проводиться гуманітарно-природничим університетом імені Яна Кохановського (Кельце) та Генконсульством Республіки Польща у Луцьку. «Я сподіваюся, проведення цієї конференції сприятиме порозумінню і налагодженню співпраці між нашими народами, – зазначив Ігор Коцан.
За словами Генерального консула Республіки Польща у Луцьку Томаша Яніка, у ті часи виник конфлікт між Українцями та поляками на теренах зі змішаним населення. Але тоді вдалося об’єднатися, аби збройно боротися проти агресії з боку Росії, – розповів Генеральний консул про військовий союз Йозефа Пілсудського та Симона Петлюри. За його словами, приклад України засвідчив істину «незгода руйнує».
Від імені голови Волинської ОДА учасників наукового форуму привітав заступник начальника управління внутрішньої політики Тарас Літковець. На його думку, зараз відчувається певний прогрес у трактуванні суперечливих подій в історії. Ця дискусія має подолати упередження, які властиві полякам та українцям через криваві сторінки у спільній історії. «Замовчування, або ненаукове трактування, або бажання радикальних сил поспекулювати на тих сторінках заважає порозумінню», – переконаний Тарас Літковець.
Ректор гуманітарно-природничого університету імені Яна Кохановського (Кельце) Чеслав Ржеляк вважає, що проголошення ЗУНР (Західноукраїнської Народної Республіки) спровокувало конфлікт між Польщею та Україною . Адже поляки бачили кордон по річці Збруч, а українці – по Сяну. Однак в умовах російської агресії, оцінивши ситуацію, Петлюра постави на зближення з Польщею. Зрештою єдиним партнером України у боротьбі проти Росії виявилася Польща, – вважає пан Ржеляк.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus