USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

У Луцьку хочуть центр для дітей-інвалідів. ВІДЕО

4 Серпня 2011 17:55
Громадські організації Луцька вимагають від місцевої влади приміщення для створення центру денного перебування для дітей та молоді з особливими потребами.

Про це йшлося 4 серпня під час презентації фільму «Про що не говорять чоловіки» в Луцьку.

Як зазначила один з авторів фільму заступник директора Луцького центру соціальних служб для дітей, сім’ї, молоді Ольга Максим’як, у місті живе більше тисячі дітей з особливими потребами. Більше трьохсот з них мають порушення опорно-рухового апарату.

Мама 9-річного хлопчика-інваліда Галина Улаєва каже, що хоче, аби вона і її дитина більше спілкувалася з людьми, які мають схожі проблеми.

«Звичайні діти з ними не спілкуються, тому що їм не цікаво. І я не можу змусити звичайних дітей спілкуватися з ними», - розповідає Галина Улаєва.

Проблема соціальної ізоляції для дитини - не єдина для мами. Мама мешкає на четвертому поверсі багатоквартирного будинку, де відсутній ліфт та пандус. А вивозити хлопчика на візку доводиться щодня.

«Діти замкнені у чотирьох стінах, вони не можуть спілкуватися з іншими дітьми. Моїй дитині потрібне такий центр», - говорить мати хворої дитини Світлана Рековська.

Голова Волинського правління Волинської обласної дитячої громадської організації «Центр розвитку дитини» Людмила Вознюк каже, що батьки звертаються з проханнями організувати класи для шкільного виховання дітей-інвалідів. Адже домашнє індивідуальне навчання стримує процес соціальної адаптації.

«Місто дуже багато недопрацьовує. В першу чергу це стосується дітей, які мають проблеми з індивідуальним психічним розвитком. Для них немає створених класів. Це пряма дискримінація на шляху до здобуття освіти. Ці діти всі навчаються за індивідуальним планом або перебувають в інтернаті», - говорить Вознюк.

Центр слугував би «спасінням», адже там працювали би фахівці, які спілкувалися з дітьми і вчили їх взаємодії між собою.

Нині з дітьми, які мають патології розвитку, працюють декілька громадських організацій. Наприклад, центр «Творчість» організовує два рази в місяць гуртки, а Волинське товариство захисту тварин проводить аnimal- терапію, яка допомагає дітей розвиватися, пізнавати світ через контакт з тваринами.

Присутні на презентації фільму вирішили направити запит до органів місцевого самоврядування аби з"ясувати, які приміщення комунальної власності є наявні та де можлива реконструкція під центр. Фінансувати ремонт планують, заручившись допомогою міжнародних фундацій.

Довідково:

Фільм «Про що не говорять чоловіки» відзняли жінки в рамках програми «Простір змін: жінки-лідери». Їх учасниці - жінки віком до 35 років, які мають чітке бачення вирішення актуальної суспільної проблеми в їхньому регіоні. Переможниці програми за участю фахових експертів створять пропозиції для центральних та місцевих органів влади, які б сприяли зміні державної політики на користь громади.
До категорії «дітей із особливими потребами» належать діти з проблемами фізичного та розумового розвитку, з психоневрологічними захворюваннями, захворюваннями серцево-судинної системи, з малими та затухаючими формами туберкульозу, а також діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus