USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

У Луцьку відкрили новий інститут – Польщі

18 Грудня 2008 13:33
У Волинському національному університеті 18 грудня відкрили Інститут Польщі в Україні. Його Почесним головою став Надзвичайний і Повноважний Посол України в Польші Олександр Моцик, –інформує репортер «Волинських Новин».
Ректор ВНУ Ігор Коцан  вступному слові зазначив, що йому приємно брати участь у подібних заходах у такому поважному товаристві. Він розповів присутнім, що приблизно рік тому під час засідання наглядової ради саме Надзвичайний і Повноважний Посол України в Польші Олександр Моцик (який є членом наглядової ради ВНУ)  виступив із ініціативою відкриття Інституту Польщі в Україні. Звичайно, що працюючи над проектом, у нацуніверситеті розглянули чимало пропозицій, вивчали історію подібних інститутів у світі (зокрема Інституту України у Варшавському університеті). А 29 травня на вченій раді волинського вишу розглянули і затвердили концепцію Інституту Польщі .
«Співробітництво між народами охопить все суспільство і кожного окремо», – висловив переконання пан Коцан. Він пригадав слова Президента Ющенка, який сказав: інтеграція в ЄС можлива маленькими кроками. «Й один із них робить ВНУ», – наголосив ректор.
Значна частина промови пана Коцана була словами вдячності усім, хто допомагав і причетний до створення Інституту Польщі в Україні.
Голова Волинської ОДА Микола Романюк, у свою чергу, наголосив, що відкриття цього інституту – це не слова, а конкретна співпраця. Він побажав йому стати центром, де можна отримати двосторонню інформацію для розвитку і втілення у життя багатьох починань.
Надзвичайний і Повноважний Посол України в Польші Олександр Моцик назвав те, що сьогодні сталося,кроком у розвитку. Це значна подія у відносинах із ключовим стратегічним партнером, із яким в України – спільне бачення майбутнього, – наголосив він і додав: сусідня держава – друг, який є передовим у підтримці щодо Євроінтеграції.  На його переконання, інститут слугуватиме двостороннім відносинам та стане для всіх окремим важливим експертним органом стосовно Польщі і відносин із цією державою .
Генконсул РП у Луцьку Томаш Янік виголосив свою промову польською мовою. Він, зокрема, зазначив, що пишається відкриттям Інститут Польщі в Україні. Він слугуватиме взаємопізнанню, бо інформації наразі не вистачає, – сказав він. Особливо радує Генконсула те, що це сталося в місті Луцьку, де є Консульство Республіки Польщі і яке рівновіддалене від Варшави і Києва.
Доцент кафедри українознавства Андрій Моренчук, презентуючи власне Інститут Польщі в Україні, розповів про причини і мету його створення і висловив упевненість, що він розширить двосторонню проінформованість між державами, сприятиме встановленню та розвитку контактів і налагодженню співпраці. Він також додав, що інститут матиме власний сайт.
Наприкінці урочистостей у ВНУ обрали очільника новоствореного інституту, яким став Надзвичайний і Повноважний Посол України в Польші Олександр Моцик, а також наглядову раду (до якої увійшли чимало знаних на Волині та у Польщі особистостей. А завершальним акордом стало перерізання символічної стрічки ректором ВНУ Ігорем Коцаном, головою Волинської ОДА Миколою Романюком і, звичайно, паном  Моциком.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus