USD 39.50 40.00
  • USD 39.50 40.00
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

У мережі кав’ярень в Україні забороняють говорити державною мовою

24 Серпня 2013 10:02
У мережі кав’ярень «Кофе Хауз» діє інструкція для персоналу, яка вимагає спілкуватись у кафе російською мовою.
Про це на своїй сторінці у Facebook написав бізнесмен Іван Філіпович, з яким неввічливо поводились у одній з кав’ярень цієї російської мережі у Києві. Про це також повідомляє Українська правда.

«Офіціантка вперто зі мною спілкувалася російською мовою. Наче б то і нічого страшного, та я не втримався, коли вона кожне моє прохання перекладала на російську мову і просила підтвердити чи саме це я мав на увазі», - написав Іван Філіпович.

«Тоді я попросив все ж спілкуватися українською зі мною, а не заставляти мене підтверджувати її російський варіант мого замовлення. Вона категорично відмовилася, ба більше того, коли я подякувавши виходив із кафе, працівники навіть собі дозволили посміятися мені вслід. Це заставило мене повернутися і попрохати книгу скарг. І тут я відкрив для себе щось неймовірне», - написав він.

«До мене підійшов молодий хлопчина, працівник кафе і порадив не витрачати час на скаргу щодо української мови, оскільки керівництво практично не реагує на такі скарги, а також насміхається з них», - розповідає Філіпович.

Після цього співробітник мережі показав брошуру, у якій вказано, що згідно стандартів «Кофе Хауз» вони зобов'язані розмовляти російською.



«Коли він на одному із тренінгів запитав, чи можна спілкуватися українською і що ця брошюра надрукова для Росії, йому тренер і один із керівників відповіли: «ТОЛЬКО ПО-РУССКИ»! «Здесь (в Україні) всє прєкрасно понімают русскій язик і для 1% «повьорнутих» нікто стандарти мєнять нє будєт!», - зацитував співрозмовника Іван Філіпович.
Інцидент трапився у четвер у кав’ярні, що у «Дрім Таун-2». Як розповів нам Філіпович, він таки залишив відгук у книзі скарг.


Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 25
Валентина Показати IP 24 Серпня 2013 10:16
Жах! Не можна говорити? А як тод- жити на Укра-н-?
лучанин до Валентина Показати IP 24 Серпня 2013 11:24
Шановні, коли ж ви почнете жити не на, а -В УКРАІНІ? Вчиться розмовляти правильно.
Олег до лучанин Показати IP 24 Серпня 2013 20:55
Дякую за зауваження...
Лучанин до Валентина Показати IP 25 Серпня 2013 19:45
Макдонадьдс прийшовши на укр.ринок не вимагає спілкуватись англійською :-) Ну ок знач не підемо ми в гавнохаус.
Олег Показати IP 24 Серпня 2013 10:18
Живеш на Україні - мусиш знати УКРАЇНСЬКУ МОВУ...
Юрко Залупельний Показати IP 24 Серпня 2013 10:18
Спасибо за рекламу. Теперь буду только туда ходить.
артем Показати IP 24 Серпня 2013 10:20
если знаешь - не обязательно говорить на зтом языке. Говори , на каком тебе удобно
Андрій Полищук Показати IP 24 Серпня 2013 10:23
Це порушення закону, якщо я не розумію російську мову то хочу спілкування тільки на державній мові, це не жах а знищення самої державності, оскільки мова є ідентифікатором національності і усвідомлення причетності до тої чи іншої нації
ЛЛЛ Показати IP 24 Серпня 2013 10:24
Як приємно чути коли до тебе в кафе звертаються українською мовою,а" ХАУЗИ"перевести на " Українська кава"
122 Показати IP 24 Серпня 2013 10:37
а в росії дозволили б таке? відкрити там кавярню і спілкуватися з кацапами тільки українською?
валентин Показати IP 24 Серпня 2013 10:43
Украинцам нужно перестать посещать эти ковярни! Асе очень просто!
молодцы Показати IP 24 Серпня 2013 11:26
видимо владельцев кафе достали нацыки уже)
Alex до молодцы Показати IP 24 Серпня 2013 12:05
У дивному світі ми живемо. У Франції у кафешках розмовляють французькою, у Лондоні - англійською, навіть у Вільнюсі - литовською. Лише у Києві людина, яка хоче чути від офіціанта українську мову, вважається "нациком". Якщо "достали нацыки" - є чудова країна Російська Федерація, де не чути української мови. Подобається - їдьте туди. А у Києві має лунати українська, бо лише ця земля - українська.
спасибо до Alex Показати IP 24 Серпня 2013 12:43
ну так пускай и "лунае", разговаривайте, кто Вам не дает-то? в Украине к счастью больше русского, так что нам комфортно и здесь)
109 до спасибо Показати IP 26 Серпня 2013 09:22
такі як ти вперті і тупі,що української вивчити не можуть, проживши в країні все життя і не дають.
Вчителька Показати IP 24 Серпня 2013 12:21
Дуже правильно ви сказали.
Слава Україні !!! Показати IP 24 Серпня 2013 14:29
"спасибо", дуже добре що тобі комфортно здесь,а українцям комфортніше коли такі як ти будуть там ,і все ж таки , українців на Україні Слава Богу більше !!!
) до Слава Україні !!! Показати IP 24 Серпня 2013 15:05
Так кто ж против украинцев-то? Сама украинка и ст.10 Конституции Украины не запрещает мне разговаривать на русском языке. Украинцев-то больше, нациков в разы меньше, а это действительно Слава Богу, что подавляющему населению страны не приходит в голову грызть людей за язык.
Pavloz85 Показати IP 24 Серпня 2013 15:55
Відкинувши амбіції, роблю висновок, що в кофе-хаузі порушують законодавство України. Клієнт робить замовлення українською мовою, при цьому офіціант перепитує російською; в такому випадку клієнт не повинен підтверджувати що російська назва є правильним перекладом того, що замовляє клієнт. Розмова клієнта і офіціанта: - чашку кави, будь ласка; - чашку кофє? - я прошу чашку КАВИ; - тоєсть чашку КОФЄ? - не розумію вас, принесіть мені чашку КАВИ! - КАВИ ето КОФЄ??? ..... Приклад дійсно смішний, але фактично це аналог ситуації, яка була з Іваном Філіповичем, коли офіціант перепитує на російській. Отож, перебуваючи в Україні, де б це не було, людина не зобовязана вживати чи розуміти бодай одне російське слово. Вона має конституційне право спілкуватись виключно українською мовою і, де-юре, має таке ж повне право не розуміти слова "КОФЄ". При цьому офіціанта ніхто теж не може змусити спілкуватись українською, але офіціант повинен розуміти українську і приймати замовлення на українській мові, інакше це порушення конституції. Висновок: у "стандартах обслуживанія гостєй" кофє-хауз порушень явних немає, ну сказано там спілкуватись з колегами на російській мові, та й все. А от все інше - розмова офіціанта, позиції власників мережі, а тим більше їхні слова про 1% "повьорнутих" - це порушення жахливе, за яке навіть захист прав споживачів міг би налкасти на заклад не малий штраф. Ну і стандарт їхній все ж треба адаптувати для української мережі. Виродки блін...
Alex Показати IP 24 Серпня 2013 20:36
"у "стандартах обслуживанія гостєй" кофє-хауз порушень явних немає" - а хіба заборона спілкуватись державною мовою не є порушенням?! Українська мова є обов'язкова для використання в усіх сферах життя. І чи можливо у РФ існування компанії, яка вимагає від працівників спілкуватись виключно, скажімо, португальською? А ваша інструкція дуже корисна. Щось подібне я давно використовую.
Pavloz85 Показати IP 25 Серпня 2013 23:50
Прохання до всіх небайдужих до майбутнього нашої держави, прочитайте моє звернення, що нижче, якщо сприймете його - перепостіть на інших сайтах, в соцмережах, пишіть його від свого імені чи від мого, немає різниці, просто хочу щоб люди наші якось по трохи починали рухатись, щось робити, ато загнеться Українонька... Наперед дякую! "Країна - це люди. Незалежність України може жити лише в серцях українців. Все інше - похідне. Економіка, політика, соціальна сфера - вони відображають саме рівень свідомості населення, його волю, його внутрішню силу, незалежність. Нажаль, в наших людях глибоко засіла формула: моя хата з краю, - я нічого не знаю. Це губить кожного і всіх разом. Але моя хата не з краю! Я відчуваю себе вільним, незалежним. Мене ніхто не змусить робити щось ганебне проти моєї волі. Я не закриваю очі, коли когось кривдять несправедливо. Я не мовчу, коли бачу нечесні вчинки. Будьте і ви такими і колись буде в нас 100% незалежна Україна. Слава Україні!"
007 Показати IP 26 Серпня 2013 09:58
На вила не вірного москаля і півня у їхню хазу..!!!
Бєсо Показати IP 26 Серпня 2013 10:00
та задрот той сірожа фФіліпович, товста потвора
ТОха Показати IP 26 Серпня 2013 10:00
москалям ногою в руру
Анка Показати IP 26 Серпня 2013 10:01
хай дрочать на путіна на медведі

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus