USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

93% українців вірять в перемогу у війні з Росією

20 Березня 2022 21:29
Абсолютна більшість опитаних українців вірять у те, що Україна зможе відбити напад Росії. В цьому переконані всі регіони нашої Батьківщини.

38% українців вважають, що для перемоги над Росією нам потрібно кілька тижнів, інформує Верховна Рада на основі результатів опитування, проведеного соціологічною групою «Рейтинг» 18 березня.

77% опитаних вважають, що справи в Україні рухаються у правильному напрямку. Лише 14% – протилежної думки. У всіх регіонах та серед всіх вікових груп домінує оцінка напрямку як правильного.

Віра в перемогу залишається на найвищому рівні: 93% опитаних вірять у те, що Україна зможе відбити напад Росії. Впевненість у перемозі переважає в усіх регіонах країни.
Половина (47%) опитаних сподіваються, що Україна зможе перемогти у війні з Росією вже у найближчі кілька тижнів. Чверть (23%) вважають, що війна триватиме кілька місяців. Тільки 12% думають, що війна закінчиться за пів року-рік чи більше. Тих, хто взагалі не вірить в перемогу, практично немає. 17% поки не змогли відповісти на це питання.
Інфляція, зростання цін (45%) та дефіцит палива (38%) – загрози, які, на думку українців, можуть виникнути з високою ймовірністю у найближчі кілька місяців. Знецінення гривні й зрив посівної кампанії вважають ймовірними не більш як чверть опитаних, голод – 13%. Мешканці східних регіонів дещо більше бояться настання згаданих загроз, аніж мешканці інших макрорегіонів.

Читати ще: «Себе ми точно прогодуємо»: Україна забезпечена продовольством на два роки наперед, – ОП

Абсолютна більшість опитаних (82%) вважають загрозу розколу країни малоймовірною, ця впевненість суттєво зросла внаслідок згуртування населення під час війни.
На думку українців, найбільш дружніми до України є сьогодні Польща, Литва, Великобританія та США. Також дружніми вважають Чехію, Румунію, Молдову, Словаччину, Туреччину, Францію, Словенію. Близько половини опитаних вважають дружніми Угорщину, Грузію та Німеччину, ще третина – нейтральними.

Китай зараз для українців переважно нейтральна країна. Тоді як Росія (98%) і Білорусь (84%) – це ворожі країни. Ставлення до цих держав значно погіршилося після розв’язання війни проти України. Також дещо погіршилося ставлення українців до Китаю. Майже не змінилося – до Німеччини, Угорщини, Грузії. Покращилося до Туреччини, Франції, Польщі, Литви, Великобританії, США, Румунії.

При цьому в міжнародних настроях відчутно зміцніла регіональна консолідація: якщо раніше до США та інших західних країн холодніше ставилися мешканці сходу та півдня, то зараз ці країни однаково дружні для мешканців усіх макрорегіонів. Те саме стосується ворожих країн – Росія і Білорусь ворожі для абсолютної більшості українців незалежно від місця проживання.
Прямі переговори Зеленського з Путіним щодо припинення війни підтримують 74%, чверть – не підтримують. Трохи більше прихильників прямих переговорів на півдні й сході, але і в інших регіонах також таких більшість.

Водночас підписання тимчасового перемир’я з Росією без виведення її військ з території України, на думку населення, є неприйнятним (89%).

Читати ще: Зеленський розповів про пріоритети України на переговорах з Росією щодо завершення війни

Підтримка створення військово-політичного союзу у складі України, Польщі, Великобританії зросла з 61% (у січні) до 85%. Сьогодні підтримка такого союзу вища, ніж інтеграції України з НАТО (72%).

44% вважають, що Україна має обов’язково вступити в НАТО, 42% – Україна має продовжувати співпрацю з НАТО, але не ставати членом союзу. Співпрацю з НАТО поза членством в Альянсі підтримує більше людей, ніж до війни, ця цифра збільшилася за рахунок тих, хто раніше казав, що з НАТО взагалі не потрібно співпрацювати (зараз таких лише 7%). Найбільше прихильників вступу – серед західних, центральних областей, на півдні та сході більше підтримують співпрацю поза членством в Альянсі.

Нагадаємо, більшість росіян підтримують війну в Україні, відчуваючи такі позитивні емоції, як гордість, радість, повага, довіра та надія.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus