USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

У профтехучилищах України фіксується недобір учнів

20 Листопада 2008 17:53
Щороку в профтехучилищах фіксується недобір учнів. Про це заявив глава Громадської ради з профосвіти при Міністерстві освіти й науки України Петро Качаловський під час круглого столу: «Дисбаланс на ринку праці. Робочі професії: день сьогоднішній і перспективи», – повідомляють 20 листопада «Волинські Новини».
Як інформує Освітній портал, Петро Качаловський відзначив, що залучити молодь до ПТУ стає все складніше, оскільки 9 з 10 випускників обирають вищу освіту з економічних і юридичних спеціальностей, які вважають найбільш перспективними.
За його словами, матеріально-технічна база училищ застаріла й не оновляється кілька десятків років, оскільки фінансування ці заклади одержують символічне: по 11 гривень на учня на рік. Інші кошти на утримання ПТУ учні повинні заробити самостійно, віддаючи до фонду закладу половину зарплати.
Протягом останніх 5 років, у результаті стихійних приватизаційних процесів, система профтехосвіти втратила 100 училищ. Кількість учнів у цих закладах зменшилася на 100 тисяч осіб.
Пан Качаловський уточнив, що причинами сформованої ситуації виступають мізерна стипендія в 200 гривень, скасування пільг для майбутніх фахівців, а також демографічна криза. За словами Петра Качаловського, виправити цю ситуацію можна шляхом створення держкомітету, що буде централізовано регулювати баланс ринку праці й буде відповідати за своєчасне відновлення трудових резервів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus