USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.15 39.50
  • PLN 9.71 9.93

У стінах Волинської ОДА сперечалися через напис на пам’ятнику

7 Жовтня 2009 09:19
Волинські історики та чиновники близько години обговорювали проект пам’ятника загиблим польським офіцерам в селі Мельники поблизу Шацька. Про це йшлося під час засідання обласної комісії, яка опікується справами увічнення пам’яті жертв війни та політичних репресій? – інформує 7 жовтня репортер «Волинських Новин».
Зокрема, представник комісії Кравчук Олександр коротко розповів історію цього питання. Так, робота над проектом пам’ятника польським офіцерам розпочалася ще у серпні 2008 року. Протягом цього часу українська та польська сторони уточнювали ряд деталей, наприклад, кількість хрестів на меморіальному комплексі, їх висоту та напис. Заступник волинського губернатора Святослав Кравчук додав, що комісія практикувала і виїзд на місце майбутнього меморіалу. Додамо, що жителі цієї місцевості не заперечують проти появи такого пам’ятника.
Головна дискусія між членами комісії та людьми, небайдужими до цього питання розгорнулася навколо трьох слів, - лише одне із них мало постати на пам’ятнику. Зокрема, це слова «вбиті», «розстріляні» чи «замордовані». Також деяких із присутніх обурила наступна частина напису «загинули за Польщу». Мовляв, тому чому ж на могилах УПА на території Польської Республіки не пишеться «Воли боролися за волю України»? Такі ідеї лучани у частини присутніх, наприклад:»Де адекватність? Хоча я не проти вшанування польських офіцерів».
Член комісії Володимир Данилюк запропонував вилучити цей уривок і залишити фразу «Польща їх пам’ятає!». Учасник комісії Микола Пасаман розповів, що кутів у цій справі і в історії що до цього епізоду можна шукати і знаходити дуже багато. Він зауважив, що ц е були люди із польської армії. «Не потрібно заглиблюватися в такі деталі, а чітко вказати - розстріляні», - резюмував він виступ.
У підсумку у написі на пам’ятнику вилучили фразу про боротьбу за Польщу і додали слово «розстріляні».
 
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Олександр Показати IP 7 Жовтня 2009 15:42
Дійсно: чого на нашій території має бути "мумумент" із написом про боротьбу за Польщу? Якби його поставили колись давно, то хай би вже стояв із тим написом, який викарбували, а так... Нормально вирішили, на мою думку.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus