USD 39.00 39.37
  • USD 39.00 39.37
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

У центрі Луцька хотіли розігнати виставку, бо вона «пропагує фашистську свастику»? ФОТО

24 Серпня 2009 16:54
Сьогодні, 24 серпня, у центрі Луцька (на вулиці Лесі Українки) виставка, яка інформувала про історію символу сварги, викликала обурення в одного з високих чинів волинської міліції. Про це повідомляє репортер «Волинських Новин».
 
Виставка розповідала про різномаїття форм символу під назвою сварга (свастика, свастя), які присутні зокрема у народному побуті, археологічних знахідках тощо. Були розміщені ілюстрації, які показують, що символіка сварги зображена на знахідках часів Трипільської культури. Як розповідали учасники виставки та глядачі, це потім нацисти використали насправді позитивний символ.
 
Експозиція викликала невдоволення в одного полковника міліції, який зазначив, що вона пропагує «фашистську свастику» і почав вимагати дозвіл. Організатор, голова Громадської ради Волині Ігор Левчук наголосив, що діє на законних підставах, оскільки офіційно повідомив ще у четвер про проведення заходу Луцьку міську раду, а дозволу закон не передбачає.
 
Через деякий час кількість міліціонерів різко збільшилась. Окремі з правоохоронців почали фотографувати та фільмувати матеріали, що демонструвалися. Також працівники міліції не виключали, що вилучать виставлені матеріали. Виставка і її матеріали викликала бурхливе обговорення і дискусії серед присутніх.
 
Протистояння спало лише за півтори години, після того, як прибув заступник Луцького міського голови Владислав Стемковський. Той пояснив пану полковнику, що дозвіл не вимагається, а лише повідомлення і порадив «керуватися законами, а не емоціями». Однак після цієї розмови трапився прикрий інцидент – полковник міліції навіть не подав руки на прощання заступнику луцького градоначальника.
 
Як розповів пан Стемковський, він не лише прощався, але й вітав полковника міліції із Днем Незалежності. Однак правоохоронець відмовився потиснути руку, демонстративно звівши руки за спиною.
 
Довідково:
 
За деякою інформацією, палким противником свастики у будь-якому вигляді виявився начальник управління громадської безпеки УМВС в області Юрій Товт.
 

Як інформує інтернет-енциклопедія «Вікіпедія», свастика – це один із стародавніх і архаїчних солярних знаків, що показує видимий рух Сонця навколо Землі і ділення року на чотири частини – чотири сезони. Свастика зустрічається в культурі народів багатьох країн світу, зокрема у символіці Стародавнього Єгипту, орнаментах різних спільнот.
 
Однак свастика була затверджена Гітлером влітку 1920 року як символ Націонал-соціалістичної німецької робітничої партії. У поданні самого Гітлера, вона символізувала «боротьбу за торжество арійської раси». Вже 20-ті роки ХХ століття свастика стала все більше асоціюватися з нацизмом і взагалі фашизмом; після 1933 року вона остаточно стала сприйматися переважно, як нацистський символ, в результаті чого, наприклад, була виключена з емблематики скаутського руху.
 
Однак під визначення «нацистської» символіки може підходити не будь-яка свастика, а лише чотирикінцева, що стоїть на ребрі в 45°, з кінцями, спрямованими в праву сторону. При цьому вона повинна бути в білому колі, який у свою чергу зображений на червоному прямокутнику. Саме такий знак знаходився на державному прапорі націонал-соціалістичної Німеччини з 1933-го по 1945-й рік, а також на емблемах цивільних і військових служб цієї країни.
 
Самі ж нацисти використовували термін Hakenkreuz (дослівно «кривий (гачкуватий) хрест»), що не є синонімом. Слово свастика (нім. Swastika), також має ходіння в німецькій мові.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus