USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.94

У волинських водоймах цезій і стронцій – у межах норми

6 Березня 2009 14:17
Задля дотримання якості водних ресурсів, спеціалістами облводгоспу та підвідомчих організацій постійно проводяться перевірки водойм Волині. У цьому запевнив начальник управління Волинського облводгоспу Юрій Бахмачук під час підведення підсумків роботи водогосподарськх об’єктів області, - повідомляє репортер «Волинських Новин».
З метою контролю за якістю вод здійснювався радіологічний контроль на 6 річках області, гідрохімічний контроль – на 9 річках та 4 озерах (Світязь, Люб’язь, Велике Згоранське, Лишнівське). Усього було проведено понад шість тисяч лабораторних аналізів, - розповів пан Бахмачук.
Дані радіологічних аналізів показують, що у водах річок області вміст цезію-137  та стронцію-90 не перевищує гранично допустимих концентрацій, – звітував Юрій Бахмачук.
Результати гідрохімічних аналізів фіксують, що по більшості інградієнтів  вміст забруднюючих речовин у водах  річок і озер області постійно менший допустимих концентрацій, - сказав начальник управління облводгоспу.
Однак, перевищення допустимих концентрацій постійно спостерігається по вмісту заліза та біохімічному споживанню кисню, особливо в маловодні періоди, коли має місце збільшення у стоці річок частки притоку з боліт, - зазначив він.
Також треба відмітити, що при загальному обсязі водокористування - 96, 4 мільйона метрів кубічних, у водостоки скидається 41 мільйон метрів кубічних зворотних вод. З них 12, 4 мільйона нормативно чисті, 24 мільйона – нормативно очищені, а 4, 5 мільйона метрів кубічних – забруднені, - зауважив пан Бахмачук.
За його словами, забруднені води скидає Маневицька виправна колонія, Горохівський цукровий завод, горохівські та камінь-каширські комунальники, ВАТ «Цумань», «Нововолинськводоканал».
Довідково: 
Згідно з даними статистичної звітності про використання води, яку узагальнює облводгосп, у 2008 році з поверхневих водних об’єктів на потреби населення і всіх галузей народного господарства забрано 33,8 мільйона метрів кубічних води, що становить менше одного відсотка річного стоку.
З підземних джерел забрано 62,7 мільйона метрів кубічних, що становить 6,4 відсотків від експлуатаційних запасів.
Основними водокористувачами в області є: комунальні підприємства, які забирають 34,9 мільйона метрів кубічних підземних вод, для потреб промисловості забрано 6,7 мільйона, водопостачання сільського населення – 20,1 мільйона метрів кубічних, для потреб рибного господарства – 27,15 мільйона метрів кубічних .
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Анонім Показати IP 6 Березня 2009 22:11
ще якби лабораторії нормально працювали !

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus