USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

«Озера» на Марсі можуть виявитися не тим, чим вважалося, – вчені

3 Жовтня 2022 00:51
Вчені з’ясували, що області на Марсі, які були ідентифіковані як підземні озера, насправді є величезними скупченнями льоду з частинками порід.

Новий аналіз показав – радіолокаційний сигнал, що яскраво світиться, який, як вважалося, був свідченням існування підземних озер на Марсі, також міг бути отриманий в результаті геологічного нашарування. Про це повідомляє Science Alert.

Це не остаточний висновок, але дослідження говорить про те, що необхідні більш вагомі докази, перш ніж можна з якоюсь впевненістю визначити, що ховається під південним полюсом Червоної планети.

«Ми продемонстрували, що подібні відображення можуть генеруватися як природний результат інтерференції тонких шарів, без використання рідкої води або інших рідкісних матеріалів. Цей результат у поєднанні з іншими недавніми роботами ставить під сумнів можливість виявлення рідкої води під південнополярними шаруватими відкладеннями», – пише група дослідників на чолі з астрономом Деном Лалічем з Корнельського університету в новій статті.

Таємничий сигнал був уперше виявлений кілька років тому в радіолокаційних даних, зібраних супутником Європейського космічного агентства Mars Express. Там, під марсіанською південною полярною крижаною шапкою, вчені помітили ділянку матеріалу, що незвичайно відображається.

Подальші пошуки дозволили виявити і більш яскраві підземні ділянки, що світяться. Що ще цікавіше, схожі блискучі плями були виявлені прямо тут, на Землі, також поховані під льодом Південного полюса. Це підлідні озера, такі як озеро Схід, які утворюють мережу резервуарів із рідиною під антарктичним льодом.

Це привело вчених до висновку, що на Марсі можуть бути подібні резервуари з рідиною. Є тільки одна заковика: вважається, що Марс занадто холодний для рідкої води, навіть під тиском під шарами льоду, і з температурою замерзання, зниженою через присутність солей.

«Ми не відкидаємо теоретичну наявність глибоко під поверхнею Марса рідкої води. Але поки що все вказує на те, що, можливо, її там немає. Потрібно більше доказів і ретельніших досліджень», – зазначив Лалич.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus