USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Учора Любомльський музей «відсвяткував» 40-річчя

29 Травня 2013 09:05
28 травня 1973 року відбулось офіційне відкриття краєзнавчого музею.

Відкриттю Любомльського краєзнавчого музею передувала велика пошукова, дослідницька робота місцевих краєзнавців, яка бере свій початок з кінця ХІХ століття, - пише Музейний простір Волині.

За сприяння товариства краєзнавців, створеного в 1927 році, при гімназіях і школах Любомльського повіту працювали історичні гуртки і збирались експонати. Працівник Волинського музею Ян Фітцке був з експедицією у Любомлі і постійно тримав контакт із викладачами гімназії. Він передав на виставку у приватну Любомльську гімназію частину музейних експонатів.

Потім були декілька десятиліть затишшя у краєзнавчій роботі на території району. Поштовхом до пробудження інтересу до краєзнавства на початку 60-х років ХХ століття стала підготовка до випуску видання «Історії міст і сіл Волинської області». Почали вивчати архіви, записувати легенди, збирати експонати, статистичні дані. У школах почали створювати історичні куточки. Але зібрані експонати не інвентаризували, за них ніхто не відповідав, тому через деякий час через неправильне зберігання вони були знищені або розкрадені.

Вихід з цієї ситуації запропонував місцевий краєзнавець і вчитель історії Дмитро Остапюк. Він запропонував створити Любомльський районний краєзнавчий музей. У той час він мав уже приватну археологічну та нумізматичну колекцію, багато письмових документів.
У 1970 році в центрі Любомля побудували триповерхове приміщення, третій поверх якого Остапюку вдалось виклопотати під краєзнавчий музей. Краєзнавець сам розробив ескізи вітрин, а науковці Волинського краєзнавчого музею Людмила Туліна і Олександра Нагорна надали методичну допомогу в оформленні експозиції.

Офіційне відкриття Любомльського краєзнавчого музею відбулося 28 травня 1973 року, хоча перша екскурсія для польської делегації була проведена ще 9 травня.

У 1976 році Міністерство культури присвоїло Любомльському краєзнавчому музею звання «Народний».

Проте склалось так, що з кінця 1970-х років музей залишився без господаря, ніхто за нього офіційно не відповідав. До 1989 року музей майже не працював. За цей час пропала частина найцінніших експонатів, міллю був пошкоджений багатий етнографічний матеріал. За ініціативою завідувача Любомльським райвідділом культури В.І. Клімовича в музеї розпочали переоформлення експозиції.

На громадських засадах музей працював до 1991 року. Екскурсійна робота в основному велась бібліотечними працівниками, а з лютого цього ж року було введено посаду завідувача краєзнавчим музеєм. На той час в музеї було 724 експонати основного фонду; почали регулярно проводити екскурсії, фонди поповнювались новими експонатами.

У 1993 році музей отримав статус державного.
Сьогодні музей під керівництвом Остапюка є чи не єдиним сховищем пам’яток матеріальної та духовної культури краю. В музеї понад 19 тисяч експонатів основного фонду. У 2012 році Любомльський краєзнавчий музей став призером Першого Волинського обласного музейного фестивалю «Музейний туристичний ресурс – 2012». У конкурсі фестивалю «Музейний туристичний ресурс – 2012» у номінації «Мистецтво музейної експозиції» Любомльський краєзнавчий музей за експозицію «Війна 1812 року» був нагороджений дипломом ІІ ступеня.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus