USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Удар по десантному кораблю та підводному човну РФ у Севастополі. Деталі операції

16 Вересня 2023 10:33
Сили оборони України завдали ракетного удару по Севастопольському морському заводу, відправивши курсом крейсера «Москва» ще один російський корабель та вперше – підводний човен. Знищення корабля та підводного човна ЧФ РФ стало можливим завдяки ССО.

Про це повідомили Сили Спеціальних Операцій ЗС України.

Як здійснювалася ця операція. Деталі

«ССО отримали інформацію із декількох джерел про ймовірне розташування великого десантного корабля «Мінськ» і дизель-електричного підводного човна «Ростов-на-Дону» на одному з судноремонтних підприємств в Севастополі. З метою ідентифікації цілей, наведення та коригування вогню, а також розвідки на оперативній глибині противника було залучено операторів ССО. На човнах група підійшла до безпечного місця і здійснила пересування до берега завдяки підводним засобам доставки. Провівши успішну інфільтрацію, воїни приступили до виконання основної частини операції. За допомогою спеціальних технічних засобів розвідки, виконано ідентифікацію та наведення на ціль», – йдеться у повідомленні.

Читати ще: Ремонтний завод у Севастополі схожий на опалище, росіянам немає де відновити кораблі

Під час безпосереднього ураження група здійснювала коригування вогню і підтвердження знищення цілей. Після цього наші бійці провели успішну ексфільтрацію.

13 вересня було завдано ударів по російських військових об’єктах в тимчасово окупованому Севастополі. Цілями атаки стали великий десантний корабель «Мінськ» і підводний човен «Ростов-на-Дону».

У Міністерстві оборони РФ заявили, що ЗСУ нібито атакували об’єкти в Севастополі одразу 10 крилатими ракетами. «Губернатор» Михайло Развожаєв заявив, що сталася пожежа на Севастопольському морському заводі. Також стверджувалося, що була атака надводних морських безпілотників, але її відбито. Із 10 крилатих ракет перехопили 7.

Проєкт 775. Що відомо про БДК «Мінськ»

«Мінськ» проєкту 775 (за кодифікацією НАТО Ropucha) – це один із кораблів, побудованих у Гданську на верфі Sticznia Polnocna. Загалом за проєктом 775 було побудовано 28 кораблів. Основне призначення ВДК – висадка десанту на узбережжі або ж перевезення вантажів, пише ТСН.

«Мінськ» запровадили в дію Балтійського флоту РФ 2000 року.

Один корабель проєкту 775 може перевезти:

10 танків і 340 осіб

12 одиниць бронетехніки та 340 осіб

3 танки, 3 САУ «Нона-С», 5 МТ-ЛБ, 4 вантажівки та 313 осіб

вантаж масою до 480 тонн

Зокрема, корабель має радіоелектронні засоби з дальністю дії до 64 км. Управління артилерійським озброєнням здійснюється системою «Вимпел». Як озброєння корабель має дві пускові «Град-М», дві спарені автоматичні установки АК-725 калібру 57-мм або ж АК-176 і АК-630М.

Як повідомила речниця Сил оборони півдня Наталія Гуменюк, пошкоджене в Севастополі російське судно «Мінськ» більше не зможе повноцінно виконувати свої функції. Росіяни не здатні відновити цей корабель і підводний човен «Ростов-на-Дону».

Дизель-електричний підводний човен «Ростов-на-Дону»

OSINT-дослідник H. I. Sutton після аналізу встановив, що в Чорному морі у РФ є 5 підводних човнів. Чотири з них – проєкту 636.3, а ще один – проєкту 877. Усі підводні човни проєкту 636.3 у РФ модернізували для можливості пуску ракети «Калібр». Різниця між 636.3 і 877 полягає ще й у тому, що в системі управління вогнем перейшли на цифрові прилади. Найімовірнішим є те, що в Севастополі уражена саме субмарина проєкту 636, яка здатна запускати крилаті ракети «Калібр».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus