USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Україна контролюватиме кордон після виборів на окупованому Донбасі

3 Жовтня 2015 11:27
Півроку тому президент Петро Порошенко переконував, що вибори на окупованому Донбасі відбудуться лише після відновлення Україною контролю над кордоном. Тепер же Олланд переконує, що буде з точністю навпаки.

Так, згідно з підсумками вчорашньої зустрічі "нормандської четвірки" домовилися, що на окупованій частині Донбасу мають відбутися місцеві вибори за українським законодавством. І лише після того Україна почне повертати контроль над кордоном. Про це під час прес-конференції сказав учасник зустрічі, президент Франції Франсуа Олланд, - повідомляє "Укрінформ".

І вірогідно, і ми навіть впевнені у цьому, що потрібен час для організації проведення місцевих виборів. Тому вони пройдуть пізніше, ніж дата, яка передбачена для виконання Мінських домовленностей, – 31 грудня 2015 року", – наголосив президент Франції. Лише після виборів, на думку Олланда, настане черга останнього етапу виконання Мінських домовленостей – це повернення територіальної цілосності України. "Тобто повернення Україні повного контролю над своїм кордоном і виведення іноземних збройних формувань з її території. Абсолютно точно, це займе набагато більше часу, ніж передбачалося. Ми вже в принципі усе оформили і все отримало офіційне бачення", – заявив Олланд.

Прогноз Олланда підтвердила й канцлер Німеччини Ангела Меркель. Вони обоє переконані, що до кінця 2015 року Мінські домовленості в повному обсязі виконані не будуть. А тому окремі заходи "перебіжать" на 2016-й. "Мінський процес передбачає певний порядок питань та графік їхнього виконання, тому, щоб ми слідували досягнутим у Мінську домовленностям, ми повинні дотримуватися певної послідовності. Спочатку було припинення вогню – ми це виконали. Потім відведення важких озброєнь та легких озброєнь – ми це робимо зараз. Але усе це зайняло більше часу, ніж було передбачено. Потім обмін військовополоненими, робота в робочих групах, прийняття конституційних змін.

На це також було витрачено більше часу, ніж було домовлено", – пояснив Олланд. Учасники "нормандської" зустрічі, серед яких також були президенти України Петро Порошенко та Росії Володимир Путін, на думку Олланда, нарешті підійшли до питання проведення виборів та питання щодо часу необхідного для того, щоб закон про вибори на окремих частинах Сходу України відповідав критеріям ОБСЄ, і це також займе певний час. Олланд упевнений, що вибори повинні пройти і особливий статус буде застосовано на день виборів – спочатку на тимчасовій основі, а потім і на постійній основі після того, як результати виборів будуть підтверджені міжнародними організаціями. І лише після того, на думку Олланда, настане черга останнього етапу – повернення територіальної цілосності України.

Меркель нагадала, що на Донбасі з 1 вересня режим припинення вогню в основному дотримується, тому сторони рухатимуться далі на шляху імплементації Мінських домовленностей. "Сьогодні ми обговорювали дуже складні проблеми. Коли настане амністія, вступить у силу закон про особливий статус, який повинен бути згаданий у Конституції України, і сьогодні ми домовилися про послідовність втілення цих кроків", – наголосила Меркель. Також вона відзначила, що розбіжності існуватимуть і їх потрібно буде усунути. "Ми повинні подивитися, чи витримає це обговорення у рамках Тристоронньої контактної групи, і той факт, що ми сьогодні зустрілися, є символом просування уперед. Але без тертя це не минеться", – зазначила Меркель. Насамкінець президент Франції відзначив особливу роль "нормандського формату", який на його думку став конструктивною моделлю врегулювання конфлікту в Україні. "Нормандський формат – належний формат. Кожний учасник мінського процесу намагається залишитися у цьому процесі та виконати його – це головний результат", – зауважив Олланд.

Нагадаємо, півроку тому президент Петро Порошенко переконував, що вибори на окупованому Донбасі відбудуться лише після відновлення Україною контролю над кордоном. Тепер же Олланд переконує, що буде з точністю навпаки. "Щоб ці вибори пройшли, повинен бути відновлений український державний суверенітет з українським кордоном", – заявив у березні цього року Порошенко. Він тоді запевнив, що будь-який вибір місцевого населення буде прийнятий владою за умови дотримання демократичною процедур. Водночас він не заперечував, щоб вибори на Сході відбулися в 2015 році.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Редакція сайту прийняла рішення тимчасово закрити коментування під новинами, які стосуються військових подій на сході.
В Україні триває війна, зокрема інформаційна. Таким чином, ми не можемо допустити, щоб ресурс Інформаційного агентства Волинські Новини використовували як майданчик для дестабілізації ситуації.


Утім нам важлива думка нашого читача, тож запрошуємо до обговорення публікацій на сторінках агентства в соціальних мережах.




Система Orphus