USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Україна не зможе розвиватися, не повернувши Крим, – голова Меджлісу

5 Червня 2018 07:00
Повернення Криму є ключем для вирішення низки проблем з територіальною цілісністю різних держав, - переконаний голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров.

Про це йшлося під час дискусії «Півтори тисячі років разом. Спільна історія українців і тюркських народів» у рамках міжнародного фестивалю «Книжковий Арсенал» у Києві.

Рефат Чубаров зазначає, що Росія, захопивши Крим та перетворюючи півострів на військовий форпост, не може не бачити, що там є кримські татари. Тому щоденні жорсткі репресії відбуваються для того, щоб вичавити кримських татар з Криму. Для Росії це звичне завдання, так було ще після першої анексії Криму в 1783 році і тепер кримськотатарська діаспора має більшу чисельність, ніж кількість кримських татар в Криму.

Вважають, що в Туреччині є від 3 до 5 мільйонів тих, чиї прадіди були змушені покинути Крим внаслідок першої його анексії Росією. У 1775 році була зруйнована Запорозька Січ, а вже за вісім років Росією був окупований Крим. Зараз Росія використовує його як потужний гачок, щоб не дати Україні вирватися з-під московської опіки. Намагання зберегти його за собою є намаганням кардинально змінити політичну ситуацію на цьому великому просторі, утримати за собою не лише Україну, а й Грузію, від якої з початку 1990-их років почали відокремлювати Абхазію та Південну Осетію.

Росія намагається утворити певний ареал, де реалізовувала б свої імперські амбіції. Повернення Криму Україні, з його слів, є життєво важливим з точки зору збереження держави та єдиною умовою, щоб кримські татари збереглися як нація на своїй землі. Втрата Криму для Росії є остаточним похованням імперських амбіцій. Для усього світу повернення Криму та змушення Росії повернутися у межі міжнародного права є важливим попередженням більш кривавої кризи. Також це єдиний шанс, щоб Росія спромоглася нарешті розвиватися як демократичне утворення. Отже, Росія вважає, що Крим – це єдина умова для її подальшого життя, а світ повинен розуміти, що повернення Криму під контроль України – єдина умова, щоб зберегти мир.
На великому просторі від Нагорного Карабаху в Азербайджані до Придністров’я та Гагаузії в Молдові, виникають конфліктні ситуації, спровоковані Росією. Всі ці питання, мовляв, потрібно буде рано чи пізно вирішити відповідно до міжнародного права.

«Коли мене запитують: «яка черговість?» я кажу не тому, що я кримський татарин, але черговість така – Крим, а тоді все інше. Крим став ключем для розв’язання проблеми територіальної цілісності Азербайджану, відновлення територіальної цілісності Грузії та проблеми відновлення цілісності Молдови та умов створення розквіту тюркського гагаузького народу. Від повернення Криму залежить майбутнє і української нації, і кримськотатарського народу», - відзначає нардеп.

Рефат Чубаров наголосив, що не вірить в те, що Україна зможе вистояти та розвиватися, втративши частину своєї території. З свого боку, він обіцяє робити все для того, щоб ці території були повернуті, адже інакше це буде великим ризиком для України – він знає, чим закінчували держави, які поступалися своєю територією.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
скептик Показати IP 6 Червня 2018 16:58
засуджуючи сам факт окупації рашкою Криму та інших територій, важко погодитись з тезою, що Україна без Криму не зможе розвиватись. по великому рахунку у Криму крім покладів паливних ресурсів на шельфі нічого економічно привабливого немає. стратегічне положення - так.рашка створила транспортні проблеми для України побудувавши міст. І ДЕ РЕАКЦІЯ хоча б Туреччини, не кажучи про хронічно стурбовану еуропу ? ердоган недовго пробував пускати бульки поки пуцін швиденько заткнув булькало поставками нафти. і про проблеми кримсько-татарського народу щось навіть стурбованості не висловив. і поки деякі еуропейські політики, "щиро" віддані демократичним цінностям, будуть надавати перевагу різним нафтогазовим потокам, поневолені рашкою народи будуть відчувати виключно стурбованість, яка лунає все тихіше, і тихіше

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus