USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Україна повинна захищати свій медійний простір, - Констанкевич

24 Травня 2017 11:01
Радіо й телебачення відіграють ключову роль у захисті української мови як державної. Про це заявила народний депутат від УКРОПу Ірина Констанкевич, коментуючи ухвалення в парламенті законопроекту № 5313, який встановлює квоти україномовного продукту для мовників, повідомили у прес-службі УКРОПу.

«У нашому теле- та радіопросторі панує російська мова. І це потрібно було змінювати. Я вважаю, що без квотування, без жорстких санкцій за порушення наразі обійтись неможливо», – зазначила Ірина Констанкевич.

За словами нардепа, ухвалений документ зміцнить позиції української мови на телебаченні та радіо, які суттєво похитнув так званий закон Колесніченка-Ківалова, що відкрив шлях у вітчизняний медіа-простір більш дешевому та розкрученому російськомовному продукту.

«Зважаючи на те, що російська наразі є мовою агресора – країни, ворожої до нас, ми повинні були негайно ухвалювати відповідний закон, щоб захистити свій медійний простір», – підкреслила політик.

Ірина Констанкевич також додала, що запровадження перехідного періоду у півтора року, передбачене законом, є невиправданим. Норми документа слід було б втілювати в життя одразу після підпису президента, щоб не давати «русскому міру» зайвої нагоди для пропагування своїх ідей.

Нагадаємо, за закон, який встановлює україномовні квоти для теле- та радіоканалів, проголосувало 269 народних депутатів. У документі передбачено, що для телерадіоорганізацій загальнонаціональної категорії мовлення частка передач та/або фільмів українською мовою має становити не менш як 75% протягом доби в кожному з проміжків часу з 7.00 до 18.00 та з 18.00 до 22.00. Для регіональних мовників закон передбачає обов’язкову частку україномовного контенту на рівні 50%. Окремо законопроект визначає обов’язкову частку новин державною мовою, а саме не менше 75% від загальної тривалості всіх новин у кожному з проміжків часу з 7.00 до 18.00 та з 18.00 до 22.00. За порушення вимог закону передбачений штраф.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Ірина Показати IP 24 Травня 2017 11:16
Повина -це неопредельона форма дієслова.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus