USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Рада ввела квоту 75% української мови на телебаченні

23 Травня 2017 12:16
Верховна Рада прийняла законопроект №5313 «Про внесення змін до деяких законів України щодо мови аудіовізуальних (електронних) засобів масової інформації», який встановлює квоти на українську мову в телеефірі. На загальнонаціональних і регіональних каналах частка української мови має становити не менше 75%, на місцевих - щонайменше 60%.

Відповідне рішення підтримали 269 нардепів, пише Тиждень.ua.

Документ прийняли з техніко-юридичними правками, озвученими головою профільного комітету Вікторією Сюмар.

Законопроект визначає, що у загальному тижневому обсязі мовлення телерадіоорганізацій загальнонаціональної і регіональної категорій передачі та/або фільми, виконані державною мовою, мають становити не менше 75 відсотків загальної тривалості у кожному проміжку часу між 07.00 та 18.00 і між 18.00 та 22.00.

У загальному тижневому обсязі мовлення телерадіоорганізацій місцевої категорії частка державної мови має становити не менше 60 відсотків загальної тривалості у кожному проміжку часу між 07.00 та 18.00 і між 18.00 та 22.00.

Телерадіоорганізації, які здійснюють мовлення мовами корінних народів України, незалежно від категорії мовлення забезпечують сумарний тижневий обсяг телемовлення державною мовою та мовами корінних народів України в обсязі не менше 75 відсотків, при цьому не менше 30 відсотків - державною мовою.

Фільми та/або передачі, трансляція яких допускається недержавною мовою, субтитруються державною мовою.

Фільми, створені на території республік колишнього СРСР не російською та не українською мовою і в подальшому дубльовані російською мовою, озвучуються або дублюються українською мовою.

Передача вважається виконаною державною мовою, якщо виступи ведучих, осіб, що беруть участь у передачі, виконані, дубльовані, озвучені українською мовою.

Передача, що транслюється в прямому ефірі, вважається виконаною державною мовою, якщо виступи ведучих передачі виконані українською мовою.

За невиконання таких вимог телерадіоорганізація, сплачує штраф у розмірі 5 відсотків загальної суми ліцензійного збору ліцензії.

Закон набирає чинності через чотири місяці з дня його опублікування.

"Протягом першого року з дня набрання чинності цим Законом програми та передачі, їх частини, які повністю або частково створені та/або профінансовані телерадіоорганізацією, а також національний аудіовізуальний продукт зараховується до частки виконаних державною мовою", - ідеться в тексті законопроекту.

Законопроект №5313 був прийнятий у першому читанні 16 березня.

Нагадаємо, 8 листопада 2016 року набув чинності закон про квоти для українських пісень в радіоефірі. Згідно із законом, мовлення кожної телерадіоорганізації має складатися з національного аудіовізуального продукту не менш ніж на 50%. Також телерадіоорганізації при здійсненні радіомовлення повинні забезпечувати частку пісень державною мовою не менше 35% від загального обсягу пісень поширених протягом доби. При цьому телерадіоорганізації, в чиєму ефірі музичні твори на мовах Європейського Союзу становлять не менш ніж 60%, мають трохи меншу квоту - а саме 25% україномовних пісень. За невиконання цих вимог телерадіоорганізаціям загрожує штраф у розмірі 5% від загальної суми ліцензійного збору.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Лучанка Показати IP 23 Травня 2017 13:08
І скажіть, що ми не наступаємо на ті ж граблі другій раз?!!!
777 до Лучанка Показати IP 23 Травня 2017 13:48
Ні
Евроколхоз Показати IP 23 Травня 2017 13:58
Сейчас уже никто не смотрит украинские каналы , а после увеличения квот и подавно смотреть не будут ! Есть спутниковое телевидение , интернет ... !
12345 до Евроколхоз Показати IP 23 Травня 2017 19:27
Це поки що) Наступний закон буде - демонтувати всі супутникові антени, хто не виконає - штраф або краще зразу в'язниця)
корінний лучанин Показати IP 23 Травня 2017 14:53
Третій закон Ньютона ще ніхто в світі не відміняв.(f=-f.)

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus