USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.20 39.40
  • PLN 9.71 9.93

Українку назвали «Найкращим режисером» на американському кінофестивалі

3 Лютого 2020 07:40
Українка Ірина Цілик отримала нагороду «Найкращий режисер» на американському кінофестивалі Sundance.

У міжнародному конкурсі документального кіно письменниця представила свій повнометражний режисерський дебют «Земля блакитна, ніби апельсин», пише Gazeta.ua.

«Друзі, це капець, я виграла нагороду «Найкраща режисура» на фестивалі Sundance! Що я відчуваю? Я трохи згодом напишу, що я відчуваю. Ох», – написала Ірина Цілик на своїй сторінці Facebook, англійською і українською.

Зйомки картини «Земля блакитна, ніби апельсин» тривали 2017-2019 рр. у Красногорівці, Авдіївці, Кураховому Донецької області, та Києві.

У центрі сюжету − сім’я, яка живе в «червоній зоні» Донбасу, де тривають воєнні дії. Головна героїня 36-річна Ганна сама виховує чотирьох дітей. Дружна родинна грає на різних музичних інструментах і знімає аматорський фільм про своє життя.

Також у своєму FB Ірина Цілиик цитує реакцію на фільм американського журналіста і режисера Більге Ебірі з видання Vulture:

«Земля блакитна, ніби апельсин» не лише розповідає про те, як звичайна родина використовує фільмування, аби переосмислити власне життя, але й змушує нас замислитися про те, як тема війни висвітлюється через призму наративу. Незважаючи на небезпеку та жах, які оточують героїв фільму, ці люди не є пасивними жертвами. Використовуючи засоби зображення, вони знаходять в цьому щось правдиве і прекрасне, що, у свою чергу, краще відтворює жах і трагедію, які обступають їх зусібіч».

Sundance найпрестижніший у США фестиваль незалежного кіно. Проводиться з 1978 року в гірськолижному курортному місті Парк-Сіті, штат Юта.

На одному з прем’єрних показів «Земля блакитна, ніби апельсин» до Sundance запросили режисера, колишнього бранця Кремля Олега Сенцова.

«У мене, до речі, в монтаж не увійшов офігенний епізод, – кажу Олегу, – згадує Ірина Цілик. – Була акція на підтримку Сенцова та інших політв’язнів на Олімпійському стадіоні, моя героїня з мамою були серед присутніх людей, наш оператор Слава Цвєтков зняв усе це дуже красиво. Але, на жаль, епізод не вписався... Я просто так покажу». «Цікаво, – каже, – покажи». Боже, яке щастя, що цей епізод, як і інші, лишилися в минулому, ніби поганий сон».

Після Sundance «Земля блакитна, ніби апельсин» покажуть на фестивалі новаторського документального кіно MoMA Doc Fortnight у Нью-Йорку. Також стрічка візьме участь у конкурсі Generation 14plus 70-го Берлінського міжнародного кінофестивалю, що відбудеться з 20 лютого по 1 березня цього року. Загалом у програмі Generation – 59 фільмів з 34 країн світу.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus