USD 39.40 39.70
  • USD 39.40 39.70
  • EUR 39.50 40.00
  • PLN 9.70 9.86

Українська православна церква отримає автокефалію

27 Липня 2018 20:04
Україна отримає автокефалію: у цьому запевнив Петра Порошенка представник Вселенського Патріарха Варфоломія - митрополит Гальський Еммануїл. Делегація прибула до Києва відзначати річницю Хрещення Русі і привезла послання від Варфоломія.

Про це йдеться у сюжеті ТСН.

У п'ятницю президент Петро Порошенко зустрівся з делегацією Вселенського Патріархату, яка прибула в Україну для участі у святкових заходах з нагоди 1030-річчя хрещення України-Русі.

Президент зазначив, що Україна сподівається на рішення про надання Томосу.

«Це історичний момент не лише для України і української церкви повернутися в лоно Церкви-Матері», - підкреслив Порошенко.
Водночас, як йдеться у Синодальному посланні Священного синоду Української православної церкви Київського патріархату з нагоди 1030-річчя Хрещення Руси-України, наблизився час, коли Українська православна церква може отримати автокефалію через Томос Вселенського патріарха і Священного синоду Константинопольського патріархату, пише Укрінформ.

"У особливому молитовному піднесенні православні в Україні та в українській діаспорі зустрічають 1030-ліття Хрещення Київської Руси-України, адже наблизився час, коли Українська православна церква – досі поділена і зовнішніми силами штучно ізольована – буде вшанована належною їй гідністю автокефалії через Томос Вселенського патріарха і Священного синоду Константинопольського патріархату, нашої Матері-Церкви, від якої Русь-Україна прийняла світло євангельського вчення і святе хрещення... Ми категорично відкидаємо усі звинувачення супротивників у тому, що Томос про автокефалію спричинить протистояння чи навіть кровопролиття. Навпаки – тільки через утвердження єдиної Помісної православної церкви в Україні можливо і подолати церковне розділення, і досягнути суспільного миру", - йдеться в посланні.

В УПЦ КП нагадують, що Собор Української православної церкви 1-3 листопада 1991 р., який відбувся у Києво-Печерській лаврі, одноголосно підтримав рішення про необхідність повної автокефалії. Серед підписів інших делегатів під цим рішенням стоїть підпис і нинішнього глави Митрополії Московського патріархату в Україні Онуфрія.

Однак, наголошується в посланні, Московська патріархія у травні 1992 року спровокувала на неканонічному так званому Харківському соборі розділення УПЦ. "Це розділення триває і досі, але ми щиро прагнемо до його подолання на основі утвердження автокефалії Української православної церкви через проголошення Вселенським патріархатом відповідного Томосу", - йдеться в документі.

Як зазначається, понад 25 років тому УПЦ КП вперше звернулася до Матері-Церкви Константинопольської з проханням проголосити Томос про автокефалію УПЦ. "Відтоді пройдений великий шлях, який з Божою допомогою, спільними зусиллями, за підтримки Президента України та в цілому Української держави, ближчим часом увінчається успішним довершенням", - наголошується в Синодальному посланні.

Водночас в документі підкреслюється, що отримання Томосу про автокефалію – це не завершення всієї справи, а лише новий етап, адже далі належить утвердити внутрішню єдність автокефальної Помісної української православної церкви, зміцнити єднання православних в Україні навколо Київського патріаршого престолу, подолати взаємне відчуження, спричинене десятиліттями окремого існування.

Як нагадують в УПЦ КП, вперше питання про автокефалію православної церкви в Україні було порушено понад сто років тому на Соборі в Києві. Але через відсутність утвердженої української державності і православна церква українського народу довгий час не могла утвердити своєї незалежності та досягнути єдності.

В умовах гонінь на віру в Радянському союзі православна українська церква зовнішніми силами була вимушена підпорядковуватися Московській патріархії. І лише у вільному світі, в країнах українського розселення, вона продовжувала нести вільне служіння.

"Після відновлення незалежності України у 1991 р. створилися усі історичні та канонічні передумови для буття Української православної церкви на засадах автокефалії. Слід підкреслити, що зв’язок між державною незалежністю певного народу та автокефалією його Помісної православної церкви – має тверду основу в канонічних правилах (34 Апостольське правило, 17 правило IV Вселенського собору та 38 правило VI Шостого Вселенського собору), в історичній традиції, він підтверджується офіційними документами помісних церков, зокрема актами Вселенського патріархату та Московської патріархії", - йдеться в документі.

Від імені Священного синоду послання підписано Патріархом Київським і всієї Руси-України Філаретом.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 17
АНАТОЛЬ_ Показати IP 27 Липня 2018 20:21
То тепер шо буде?
скептик до АНАТОЛЬ_ Показати IP 27 Липня 2018 20:39
з тобою - нічого.
Лопатою по ваті до скептик Показати IP 28 Липня 2018 09:24
У анатольки просто зявится нова тема в методичках для засирання України і Українців, от і все. А надання автокефалії Укранській Православній Церкві це осиновий кілок для секти путіноїдів - фсбшників, вони цього бояться як чорт ладана.
до лопати до Лопатою по ваті Показати IP 29 Липня 2018 13:04
Іісус Христос,Спаситель:"Созижду Церковь Мою, и врата ада не одолеют ее"(Мф. 16, 18)
Вася до АНАТОЛЬ_ Показати IP 27 Липня 2018 20:50
Та нічого такого, по великому рахунку, не буде - бізнесу українських попів не загрожує. Може правда хтось кудись переметнеться. Як депутати після президентських виборів)
Я Показати IP 27 Липня 2018 22:01
Отримає.. колись.. потім.. може
51 омбр Показати IP 27 Липня 2018 22:13
Це перемога чи зрада ?
до 51 омр до 51 омбр Показати IP 29 Липня 2018 12:58
..це новий розкол в суспільстві.Полова мае повність відсіятись від пшениці..Хто дійсно Христовий - того ніяки вітри перемін і буревіїї не відсіють від СвятоїАпостольскої Церкви Христової(УПЦ)а полова -це ті які політичні амбіціі ставлять вище Божих законів-ті відлетять.Христу потрібне чисте і відбірне зерно,а не сміття.
Правда Показати IP 27 Липня 2018 22:59
МОЛІТЬСЯ І БУДЕ СПАСІННЯ.ПОРОХ ГОРІТЕМЕ В АДУ.
Я до Правда Показати IP 28 Липня 2018 06:43
треба було взимку 2013-2014 молитись а не по майданах скакати
Ііі до Я Показати IP 28 Липня 2018 18:17
Копитне, тебе хто з хліва випустив? А НА МАЙДАНІ ЯКРАЗ МОЛИЛИСЬ ВСІ КОНФЕСІЇ, КРІМ МОСКОВСЬКИХ ФСБ ШНИКІВ!!!
Я до Ііі Показати IP 29 Липня 2018 06:28
Вимолили барани??? жеріть і не блейте. Копитне якраз ти - то хоч біблію читало?я вже не питаю що ти з неї зрозуміло
Істина до Правда Показати IP 28 Липня 2018 09:23
У вас на клавіатурі Caps Lock заїдає, поремонтуйте
генадій Показати IP 28 Липня 2018 00:08
Це перемога. Все вертається на свої місця.
Я до генадій Показати IP 28 Липня 2018 13:57
Це маразм. Людям жити важко через гнилу політику владних жуліків, а вони втюхують народу фуфло про томос.. Для розумних людей що знають біблію а не слухають попівські побрехеньки глибоко це все до лампочки
Ііі до Я Показати IP 28 Липня 2018 18:19
Таким ідіо*ам як ти все до лампочки. Ти крім газети"правда" нічого не читало!
Я до Ііі Показати IP 29 Липня 2018 06:26
не хами мені тупе свідоме

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus