USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Українські ентузіасти створили сонячну електростанцію нового покоління

30 Жовтня 2016 22:38
Інженери з Харкова майже звершили зведення маленької сонячної електростанції без використання фотоелементів. Проект реалізували ентузіасти з команди Hooli.

Про це повідомляє видання AIN.ua

Коли говорять про сонячної енергії, зазвичай мають на увазі фотоелектричні панелі, які безпосередньо перетворюють сонячну енергію в електрику. Команда харківських інженерів будує в своїй майстерні зовсім іншу систему, без застосування фотоелементів: сонячний колектор і пристрій, перетворювати теплову енергію сонячних променів в електрику.

Проект сонячного колектора розробила команда Hooli з п'ятьох харків'ян. Він переміг у конкурсі Sunny Day 2016 Challenge, який третій рік поспіль проводить EnergyTorrent в Києві. Головний приз конкурсу - $ 2500, для реалізації проекту в реальності.

Виглядає спроектована харків'янами система наступним чином:

- радіальне дзеркало Френеля діаметром 5 м, яке концентрує сонячні промені;

- система орієнтації, яка повертає концентратор за сонцем протягом дня - дві осі, сталева стійка, рама і два простих електронних датчика світла;

- перетворювач теплової енергії в електричну за турбіною і генератором.

«Ми вирішили використовувати термодинамічний цикл Ренкіна. Система та ж, що і на великих електростанціях. У місці концентрації сонячного світла встановлений теплообмінник і утворювач пару. По трубах замкнутої системи циркулює рідина, схожа на холодоагент в кондиціонерах. Рідина випаровується за рахунок енергії сонця і несе з собою енергію в турбіну», - розповів керівник команди і розробник термодинамічної частини сонячного концентратора Микола Христенко.

В системі працює турбіна наддуву від бензинового двигуна автомобіля Smart на 0,7 літра, а також генератор - безколекторний електромотор.

«Ми збиралися побудувати систему за місяць. На цей термін ми відмовилися від своєї основної роботи заради проекту. Але так як реалії виробництва в Україні виявилися складніше, ніж ми записали в плані, ми в цей строк не вписалися », - розповідає Микола Христенко. Хлопцям довелося повернутися на основну роботу, і зараз вони займаються проектом у вільний час.

Очікувана потужність маленької сонячної електростанції - 1 кВт, а теплова потужність - 20 кВт. «Це не продукт, а експериментальна установка, proof of concept, підтвердження того, що звичайні ентузіасти здатні побудувати таку систему. До нас з циклу Ренкіна отримували енергію тільки в наукових лабораторіях і на електростанціях », - пояснює Микола.

Крім Миколи Христенко, в команду переможців входить Андрій Корнеенков, який спроектував дзеркало (розрахував міцність, оптичну лінію та інше); Максим Лосєв, фахівець з радіозв'язку і радіоастрономії; Юрій Карелін, відповідальний за електроніку, прошивку і електрогенератор; і фахівець широкого профілю Юрій Кобзар.

Коли проект завершать, його віддадуть EnergyTorrent до Києва, для популяризації енергонезалежності та енергетичного творчості. Всі креслення та інструкції по збірці електростанції організатори SunnyDay Challenge публікують на умовах відкритої open-source ліцензії.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Олег Показати IP 31 Жовтня 2016 00:17
Молодці, хлопці, давно пора. Хватить купувати закордонне гі*мно. Давайте бігом запускайте у виробництво. Я готовий купити. Не хочу платити дармоїдам із обленерго. Особливо маневицькому - д*білу хітьку.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus