USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

Українські перевізники заблокували трасу для поляків у відповідь на блокування кордону

24 Листопада 2023 15:27
У відповідь на страйк польських перевізників та блокування кордону Польщі з Україною українські водії, які стоять у багатокілометровій черзі, сьогодні почали блокувати трасу для польських автомобілів. Роблять вони це у законний спосіб, безперервно рухаючись пішохідним переходом, однак такі дії українських перевізників не сподобалися польським поліцейським. До слова, українські перевізники стоять заблокованими на трасі серед поля близько трьох тижнів, не маючи жодних побутових умов.

Про це Інформаційному агентству Волинські Новини повідомив водій однієї з луцьких фірм міжнародного перевезення Антон Петрина, який через блокування кордону стоїть у черзі понад два тижні.

Нагадаємо, наприкінці жовтня польські перевізники оголосили, що з початку листопада і до кінця року планують заблокувати пункти пропуску на кордоні з Україною. Рух транспорту заблокований у напрямку найбільших пунктів пропуску «Ягодин–Дорогуськ», «Краківець–Корчова» та «Рава-Руська–Хребене» із 6 листопада. Учора було заблоковано й пункт пропуску «Медика–Шегині».

Польські перевізники вимагають відновити дозволи для роботи в ЄС українським далекобійникам. А для польських водіїв фур – скасувати електронні черги та виділити окремі смуги для порожнього транспорту.

Згодом стало відомо, що до блокади українського кордону, яку організували польські перевізники з вимогою «справедливої конкуренції», може бути причетна Росія. Вплив Москви також може мати місце у аналогічних діях в Словаччині.
Нині, за словами Антона Петрини, черга з українських перевізників розтягнулася від прикордонного польського міста Хелм до пункту пропуску «Ягодин» та сягає десятків кілометрів. Натомість українські перевізники хотіли в’їхати до України через Словаччину, але там на кордоні теж спалахнули протести, відповідно, його заблокували.

Читати ще: Перевізники Словаччини заблокували пункт пропуску на кордоні з Україною

«Претензії польських блокувальників полягають у тому, що з початком повномасштабної війни українським перевізникам пом’якшили правила перетину кордону з вантажами, відповідно, ми нібито створюємо конкуренцію для польських перевізників. Тому вони вимагають відновити дозволи для роботи в ЄС українським далекобійникам», – сказав Антон Петрина.
Нині українські перевізники стоять на трасі просто серед поля без доступу до найелементарніших побутових умов, відстань до магазину – кілька кілометрів, а через постійне використання пічок у вантажівках закінчується пальне. Також водії не можуть просто залишити автомобілі, адже вони в’їхали до Польщі за системою «Шлях», відповідно, «прив’язані» до транспортних засобів.

Ще однією проблемою є те, що у багатьох перевізників «горять» дні перебування у Польщі, тому якщо вони прострочать термін перебування за кордоном, на польському кордоні у документах їм просто поставлять штамп про депортацію.

Читати ще: Волинські депутати запропонували, як врегулювати кризу через страйк польських перевізників
Аби вплинути на цю ситуацію, українські перевізники вирішили заблокувати трасу для поляків, зокрема для їхніх перевізників, адже польські блокувальники не пропускають саме перевізників з України. Тобто, як зауважив Антон Петрина, польські перевізники вільно перетинають польсько-український кордон.

«Ми хочемо, аби поляки відчули те, що і ми, тому сьогодні влаштували протест. Ходимо просто пішохідним переходом на трасі, яка веде до пункту пропуску «Дорогуськ–Ягодин». Але наші дії не сподобалися польським поліцейським. Вони також не пускають нас, аби ми поговорили з польськими перевізниками, які блокують кордон: для цього поставили кілька поліцейських авто», – розповів перевізник з Луцька.
Читати ще: У Польщі в черзі біля кордону помер український далекобійник

Речниця Волинського прикордонного загону Маргарита Вершиніна, своєю чергою, повідомила, що ситуація на пункті пропуску «Дорогуськ–Ягодин» залишається без змін. Польські перевізники і надалі протестують перед пунктом пропуску «Дорогуськ» з боку Польщі. Рух через цей пункт пропуску практично заблокований. Станом на зараз на в’їзд до України з польського боку очікує близько 800 вантажівок.

Щодо того, чи польські перевізники можуть вільно перетинати польсько-український кордон, то речниця Волинського прикордонного загону зауважила, що за інформацією протестувальників, вони пропускають по одній-дві вантажівки на в’їзд у Польщу. Відповідно, якщо польські перевізники зареєстровані та перебувають в єЧерзі на виїзд з України та в’їзд у Польщу, то вони перетинають кордон в порядку черговості. Така ж ситуація і на в’їзд до України, однак виїзд з Польщі відбувається в порядку живої черги.

Читати ще: У Польщі на кордоні помер ще один український водій

Маргарита Вершиніна також повідомила, що вимоги польських перевізників-страйкарів залишаються незмінними. Нещодавно було анонсовано, що вони погодили продовження протесту до лютого наступного року.

Як відомо, збитки українських перевізників становлять €350 за добу. Натомість українська економіка через блокування кордонів польськими страйкарями зазнала збитків, які вже становлять понад €400 млн.

Олександр ЗЕЛІНСЬКИЙ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 15
Байден Показати IP 24 Листопада 2023 20:51
Япона мама !!! Зараз ще почнути палити ...
Ihor Показати IP 24 Листопада 2023 21:07
Палити нахуй
Вадим Показати IP 24 Листопада 2023 22:34
А чому не заблокувати полякам в‘їзд до Польщі на українській території,нехайпостоять так само кілька тижнів.Тоді можливо польський уряд щось почне робити,а то їм проблеми українських водіїв до одного місця
Сергійко до Вадим Показати IP 25 Листопада 2023 11:07
Яким полякам що ти мелеш? Вони і кадуть давайте однакоао і ваші і наші фури булут їздити. По їх фур проїхало 20 тис а наших 500 тис. Ти що зелений депутат?
Вячеслав Показати IP 25 Листопада 2023 07:33
От тобі й дружба навік. "Недовго музика та грала. Недовго фраєр танцював". "Поїзд із Варшави йде крізь моє серце".
Валерій Показати IP 25 Листопада 2023 07:53
Я бачу в коментах одні провокатори.А може краще запитати у нашої влади,чому наші фури блокують? Або запитати у влади на ,яких офшорах лишаються гроші від продажу зерна, кричать, що треба кормити Африку, а гроші в Україну не повертаються.Польща мабуть єдиний коридор для постачання зброї,то давайте з Польщею розсеремося, то зе виконає оманську зустріч по здачі України.
Військовий Показати IP 25 Листопада 2023 09:34
Потрібно бути наївним дрочером сивочолого,щоб таку єресь писати Ляхам ніхто не вірив Дешева робоча сила І без ілюзій!!!!!
Юрій Показати IP 25 Листопада 2023 10:37
Якже ботяра подоляківський запалав, як тільки Валерій написав правду, а не маячню типа давайте і ми заблокуємо, так рашастан цього і чекає.
Золотий Показати IP 25 Листопада 2023 11:05
Та поляки і так сюди не їхали. Ідіоти не зрозумвють що корумпрвана та сама бідна крахна Європи не дуде і потрібна полякам
Михайло Показати IP 25 Листопада 2023 15:49
А де наша Бубочка і МЗС. Хто має вирішувати такі справи?
Степан Показати IP 25 Листопада 2023 21:02
Якщо поляки справедливі то блокуйте в'їзд в Польщу а невиїзд і не буде кривди водіям .
Іван Показати IP 25 Листопада 2023 21:51
Чому не один хазяїн фури не приїхав і не привіз їжі для свого водія? Українська влада говорить про збитки, а коли міліарди краде на армії то немає збитків. Діти сидять в підвалах а вони крадуть. Нічого святого. Дозволи ЄС зняла тільки для товарів на оборону, а Україна під тим соусом все везе. Злодії і хабарники. Звичайні Українці як завжди мучаться.
Віктор Показати IP 25 Листопада 2023 22:02
Де подівалися наші консули , посольство , як літати з Ізраїлю на молдову , возити палестинців , інший народ, який вже порозбігався по світах , так вони перші , прям подвиг . А в польщі вони і воювати не вміють , і домовлятися не вміють . Хіба все посольство відправити окопи рити , хоч якась користь буде .
Зелік до Віктор Показати IP 26 Листопада 2023 08:13
Нар сказав отставіть
Пшекам Показати IP 26 Листопада 2023 08:12
, хай в них будуть такі самі сусіди як в нас

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus