USD 39.60 40.00
  • USD 39.60 40.00
  • EUR 39.70 39.95
  • PLN 9.70 9.86

Українські полярники показали зелене літо в Антарктиці

31 Січня 2024 00:35
Коли в Україні зима, в Антарктиці – літо, і в цей час температура повітря там коливається близько 0°. Полярники зі станції «Академік Вернадський» показали унікальну антарктичну рослинність.

Про це повідомляє Національний антарктичний науковий центр.

Науковці стверджують, що нинішнього літа найвища температура досягла +5° (3 січня), а найнижча опустилася до −1,2° (12 січня). Звісно, за таких умов сніги тануть, а Антарктика набуває зеленого кольору, адже з-під білого покриву виринає унікальна антарктична рослинність.

Серед місцевої флори – два види судинних рослин. Це щучник антарктичний та перлинниця. Щучник є родичем нашого вівса, а перлинниця належить до родини гвоздикових.

Крім них, в Антарктиці є також близько 100 видів мохів та лишайників.
Читати ще: Не лише пінгвінята: полярники показали новонароджених пташенят

Українські полярники досліджують, як впливає зміна клімату на антарктичну рослинність. Для цього вони ведуть облік кущиків та їхнє поширення.

А розростатися антарктичним рослинам, крім зміни клімату, допомагають пінгвіни. Адже саме вони щедро «удобрюють» скелі та вузькі ділянки ґрунтів, роблячи їх придатними для подальшого озеленення.

Читати ще: Українські полярники показали дивовижні білі ночі в Антарктиці

Для картографування рослинності вчені використовують навіть дрони.
«Цього антарктичного сезону дослідження зеленого покриву Антарктики лише починаються, але ми обов’язково розкажемо про їхні результати», – запевняють полярники.

Читати ще: Рожеві «НЛО» та перламутрові хмари: що показує полярникам небо над «Вернадським»

Неймовірні пейзажі зафільмували Сергій Глотов і Дмитро Мартиненко.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus