USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Українські полярники в Антарктиді зафіксували температурний рекорд – уперше за 37 років

10 Лютого 2022 17:09
На українській станції «Академік Вернадський» в Антарктиді цього тижня зареєстрували новий температурний рекорд – 12,7 градуса тепла. Водночас аномальні температури було відзначено й на інших антарктичних станціях на острові Кінг Джордж, що розташований північніше.

Про це у Facebook повідомив Національний антарктичний науковий центр, інформує УНН.

Попередній рекорд було зафіксовано 1985 року – 11,7 градуса тепла.

Науковці пов'язують таке різке потепління з явищем атмосферної ріки, посиленим ефектом гірського фена.
Атмосферна ріка – це вузька смуга з високою концентрацією атмосферної вологи, яка швидко перенесла теплі маси повітря та вологи з тропіків в Антарктиду.

Ефект гірського фена – це сильний теплий вітер з гір. Причиною розвитку цього ефекту є утворення опадів над горами (від чого повітря втрачає вологу і нагрівається).

«Оскільки внаслідок посилення глобального потепління очікується збільшення кількості опадів у полярних районах, то й інтенсивність фенів надалі посилюватиметься. Такі температурні рекорди насторожують, адже вони є одним зі свідчень зміни клімату», – зазначили в НАНЦ.

Нагадаємо, в грудні минулого року на станції «Академік Вернадський» було зафіксовано інший рекорд – висота снігового покриву сягнула 3 м.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus