USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Українські та зарубіжні цифрові валюти*

27 Квітня 2023 17:21
Україна – одна з країн світу, де інвестиції в крипту населенням дуже популярні. На своїх рахунках цифрові активи мають 13% жителів, а це близько 5 млн. людей. Крім того, криптовалюти признані в Україні одними з перших.

Вкладаються в цифрові кошти прості люди та навіть депутати Верховної Ради. Власники щоденно моніторять курс ефіру та інших видів, щоб примножити свої заощадження. Не всі знають, що в Україні є не лише криптовалютні майданчики для торгівлі, але і власні віртуальні монети.



Національні криптовалюти: навіщо це потрібно державі




Багато урядів країн всерйоз задумуються над тим, щоб почати випускати власну криптовалюту. Крипта, яку централізовано емітує банківська система країни (CBDC), має меншу волатильність, а значить і більшу стабільність та безпеку. Крім того, нові валюти будуть користуватися підтримкою грошових інститутів, які відповідають за фінансову стабільність. Нова система вже кілька років запроваджена в Китаї, де довела свою ефективність та переваги, яких чимало:

– швидкість проведення розрахунків;

– фінансова доступність для всіх громадян;

– нові можливості для розвитку фінансових послуг та інструментів.

CBDC – це своєрідна відповідь держави децентралізованим криптовалютам. Децентралізовані валюти відводять контроль грошового обігу від державних та комерційних банків, але створення національної криптовалюти цей контроль повертає. Це не лише зручно та вигідно для самих банків, але і робить загальну роботу систему більш стабільною та передбачуваною.

Звісно є і мінус для людей – обмеження фінансової свободи. Адже на відміну від роботи блокчейну, де всі процеси анонімні, національна крипта та всі транзакції контролюються державою.



Українські токени




Україна також не пасе задніх в плані створення криптовалют. Крім кількох відомих бірж, в Україні випускаються і власні токени. Хоча мова про випуск національної цифрової валюти, яка буде контролюватися банком, поки що не йде, тому власники крипти почувають себе дещо вільніше.

Близько семи років тому було створено перший цифровий карбованець, хоча до сих пір невідомо, хто саме це зробив. Вартість цифрової валюти коливається, а кілька разів його ціна досягала курсу біткоїна.

Заслуговує уваги і національний стейблкоїн UAX. Його курс прив’язаний до курсу гривні. Перша партія нової цифрової валюти була випущена ще в 2020 році, і одразу підкріпила себе гривнею. Розробкою цієї крипти стала одна з національних бірж.

Вітчизняна криптовалютна платформа Aeneas також випускає власний токен. Засновником активів ASH є Антон Кобринець, а курс валюти перевищував 35 доларів за одну монету. Крім того, не можна пройти повз токену ТАЄ-токен, який випускає компанія «Наша Ряба», яка належить до холдингу МХП. Перші 20 токенів вже продано, а їх загальна вартість становить 160 тис. гривень.

Таким чином, блокчейн технології в Україні розвиваються стрімкими темпами. Все більше різноманітних компаній зацікавилися технологією та випуском власних токенів чи NFT-проєктів. Це відомі на всю країну компанії чи навіть спортивні клуби.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus