USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Українцям у Польщі готуються скасувати ще одну безплатну послугу

12 Жовтня 2022 23:18
Уряд Польщі готується запровадити 50% оплату проживання у центрах масового розміщення для біженців з України.

Про це пише Gazetaprawna.pl, передає ТСН.

Згідно з планами польських урядовців, безплатне проживання у центрах масового розміщення біженців скасують не для всіх.

Так, люди пенсійного віку, які вже не працюють, люди з інвалідністю, а також багатодітні матері, які самі виховують дітей, не будуть оплачувати 50% свого перебування в центрах.

Читати ще: Програму захисту українців у країнах Європейського Союзу подовжать до 2024 року

Заступник міністра внутрішніх справ та урядовий уповноважений у справах біженців Павло Шефернакер пояснив нововведення тим, що велика кількість українців, які вимушено покинули свою країну, вже знайшли собі роботу у Польщі, а тому мають певні доходи. За його словами, Польща більше не може брати на себе всі витрати на проживання біженців.

Читати ще: У Польщі скасували податок для українських біженців

Очікують, що таку оплату буде запроваджено від середини листопада. Остаточне рішення щодо цього нововведення має бути оприлюднене вже скоро урядом Польщі.

За підрахунками, станом на зараз в центрах масового розміщення у Польщі перебуває близько 80 тисяч біженців з України. Один із найбільших центрів – в місті Надажин, де проживає майже дві тисячі осіб.

Разом з тим, міністерка сім'ї та соціальної політики Польщі Марлена Малонг наголосила: Польща залишається відкритою для українців і готується до другої хвилі приймання біженців.

Польська міністерка зазначила, що її країна разом із міжнародними партнерами допомагають Україні для перемоги над Росією. У цьому контексті вона запевнила, що новоприбулі українці можуть розраховувати на підтримку Польщі та інші соціальні гарантії, такі як робота і житло.

Водночас наразі достеменно невідомо, де розміщуватимуть нових біженців, які не матимуть фінансів для оренди власного житла, і скільки це буде коштувати, враховуючи анонсовані нововведення.

Крім того, Малонг констатувала, що приймання нової кількісті людей означатиме додаткові фінансові витрати для Польщі. Однак, за її словами, «на них слід дивитися в контексті рішень, які ухвалюють».

«Сьогодні війна, яка триває в Україні, є відкритою війною. Це не лише війна за свободу України, а й за ситуацію у світі, Європі та Польщі, яка є прикордонною державою», – сказала міністерка.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus