USD 39.75 40.20
  • USD 39.75 40.20
  • EUR 39.90 40.40
  • PLN 9.75 9.98

Українцям можуть заборонити курити в авто

8 Липня 2010 15:57
Українцям можуть заборонити курити вдома й у власних автомобілях, купувати цигарки менш ніж за 300 метрів від зупинок транспорту і дивитися на процес куріння в кінофільмах.

Такі нововведення пропонує законопроект № 6595, зареєстрований у парламенті. Автори законопроекту - «нашоукраїнець» Юрій Кармазін і «регіоналка» Тетяна Бахтєєва, - пишуть «Подробиці».

Комітет із захисту прав людини має претензії до цього законопроекту, адже він передбачає за куріння навіть у власному будинку штраф від 1700 до 2550 гривень і 60 годин громадських робіт. Глава комітету Верховної ради з питань прав людини Олег Зарубінський (фракція Блоку Литвина) вважає, що навіть у такій важливій справі як боротьба з курінням не можна перегинати палку.

«Приватна територія людини, його житло є недоторканними. Якщо людина курить у себе в квартирі і при цьому нікому не заважає, то забороняти йому курити чи, скажімо, пити пиво біля будинку, не зовсім коректно. Потрібно сформулювати такі норми закону, які можна виконувати . Найжахливіше - це коли придумуються явно нереальні норми. Тоді такий закон буде мати зворотнього результату», - вважає Зарубінський.

З ним згодна і заступник комітету ВР з питань промислової і регуляторної політики та підприємництва Ксенія Ляпіна (фракція «Наша Україна - Народна самооборона»): «Сьогодні основна проблема не в тому, що існує мало заборон на куріння - їх достатньо. Проблема в тому, що немає інституту контролю за виконанням таких норм. Адже якщо неможливо проконтролювати виконання закону, то заборони, про які йде мова в законі, є декларативними». На думку депутата, більш ефективним може бути не збільшення штрафів, а активна роз'яснювальна робота про шкоду куріння.

Абсурдом вважають даний законопроект і представники рекламної галузі. «Автори законопроекту демонструють незнання права, адже в будь-якій нормальній країні легальний товар має право на легальне поширення інформації про нього, - зазначає голова Асоціації зовнішньої реклами України Артем Біденко. - Тим більше, що зараз в Україні вже заборонена майже вся реклама сигарет. Законодавство про рекламі тютюну в Україні є одним з найбільш жорстких у Європі. Адже депутати люблять робити собі дешевий піар на легких темах - замість того, щоб писати законопроекти про основи здорового способу життя, створювати програми спортивним гуртків у школах, робити соціальні кампанії, як це було в США, Канаді, що дійсно знизило кількість курців»

На думку Біденка, окремі норми законопроекту є відверто нереальними і популістськими. «Є приваблива ідея заборони куріння у фільмах, але автори закону не можуть заборонити показ, наприклад, популярних в Україні голлівудських або російських фільмів зі сценами куріння або вирізати ці сцени з кіно».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
BRUS Показати IP 9 Липня 2010 10:44
нема слів....................
Владимир Показати IP 14 Липня 2010 10:11
Коли йде мова про те, щоб заборонити куріння з вікон будинків всі починають згадувати про приватну власність та неможливість втручання в приватне життя. Проте, забувають, що порушуються права інших громадян на чисте повітря та здоровий спосіб життя. Редакція закону повинна передбачати пряму заборону куріння з вікон багатоквартирних житлових будинків (не тільки з балконів), оскільки в дитячих кімнатах балкони не завжди є.
шов мимо Показати IP 10 Червня 2011 01:24
"Владимир" а шо тобі не подобається, побудуй собі особняк постав два метри забор і дихай собі своїм свіжим, а як живеш у комуналці, то засунь собі язик у д... сам знаєш куди, моя територія хочу серу хочу курю, а ти закрий вікно і не нюхай, от як буде закон тоді і будемо не курити можливо...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus