USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

«Укрексімбанк» видав $60 млн кредиту бізнесмену, який працює на окупованих територіях. Розслідування «Схем»

8 Жовтня 2021 08:44
Журналісти «Схем» оприлюднили велике розслідування щодо державного Укрексімбанку, у приміщенні якого днями напали на знімальну групу. Також журналісти показали запитання, через які у них забрали камери й намагалися видалити інтерв’ю.

Про це пише «Радіо Свобода».

За декілька днів Укрексімбанк та голова управління банку Євгена Мецгер стали відомими на всю Україну після нападу на журналістів «Схем» під час інтерв’ю.

Тепер вони оприлюднили розслідування, в якому розслідувачам вдалося з’ясувати, що банк видав $60 мільйонів кредиту фірмам бізнесмена, чия компанія веде діяльність на окупованій частині Донеччини, на якій діє за підтримки Росії угруповання «ДНР», і сплачує податки окупаційній владі.
Мало того, як гарантію повернення цих грошей, під заставу банк узяв об’єкт, цінність та надійність якого сумнівні – адже за нього роками точилася боротьба в декількох юрисдикціях.

Журналісти пояснюють, що це небезпечно тим, що у держбанках проблемні кредити, як правило, лягають фінансовим тягарем на державний бюджет – а отже, на плечі платників податків.

Так ось, щоб отримати багатомільйонний валютний кредит в Укрексімбанку, державній фінустанові запропонували заставу – київський торгово-розважальний центр SkyMall. Цей актив відомий тим, що навколо нього вже десятиліття точиться боротьба.

Також досі триває кримінальне провадження, яке веде Державне бюро розслідувань у супроводі Офісу генерального прокурора. Через це на майновий комплекс ТРЦ неодноразово накладали арешт.

Журналісти не впевнені, чи можна вважати таку заставу надійною, а також чи зможе державний банк у разі потреби продати ТРЦ і повернути свої гроші?

У відео також фігурують останні запитання до Мецгера перед нападом.
Нагадаємо, 4 жовтня під час інтерв’ю Мецгера журналістам «Радіо Свобода» стався інцидент: банкіру не сподобалось запитання журналістів і він наказав своїм підлеглим забрати у них апаратуру та стерти частину інтерв’ю, яка вже була записана. В результаті журналісти залишились без відеозапису, до того ж, їх силоміць годину утримували в кабінеті голови правління банку.

5 жовтня «Укрексімбанк» заявив, що насильства щодо знімальної групи ніхто не вчиняв, а спілкування без запису вони назвали «офрекордс-зустріччю» і пригрозили звернутися до правоохоронних органів за нібито порушення журналістами банківської таємниці та журналістської етики.

Пізніше в Офісі генпрокурора повідомили, що розпочато розслідування у кримінальному провадженні за фактом перешкоджання законній професійній діяльності журналістів (ч. 1 ст. 171 КК України).

Згодом журналісти змогли відновити відеозапис інтерв’ю, а Мецгера тимчасово відсторонили від здійснення повноважень.

6 жовтня поліцейські Голосіївського відділу поліції Києва внесли у ЄРДР відомості за ознаками злочину передбаченого частиною 3 ст. 171 КК (перешкоджання законній професійній діяльності журналістів) за фактом нападу на журналістів.

Коли працівники нацполіції та прокуратури зв’язалися з адміністрацією банку, їм повідомили, що глава банку склав повноваження. Менеджерам «Укрексімбанку» не вдалося вручити підозру, бо їх не виявили на робочому місці.

Проте згодом підозру отримав глава правління Укрексімбанку Євген Мецгер, про що він самостійно повідомив у соціальних мережах.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus