USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Укрзалізниця хоче віддати електрички приватникам, бо вагони розвалюються

19 Грудня 2013 08:16
Пасажирські перевезення залізницею можуть стати приватними.

У Міністерстві інфраструктури вже навіть розробили відповідний законопроект. Кажуть, що на такий крок пішли вимушено, адже перевезення збиткові, за пільговиків компенсації майже немає, а кількість зношених вагонів вражає. Тому й готові віддати галузь у хороші руки, - йдеться в сюжеті ТСН. Новація, яку пропонує міністерство, стосується електричок. Мовляв, приміські перевезення залізницею надто вже збиткові та й людям вже давно набридли старезні вагони.

Альтернатива ж, у вигляді приватних компаній водночас і лякає, і обнадіює: з одного боку покращаться вагони і обслуговування, з іншого - невідомо якою буде ціна питання. Адже встановлюватимуть її також приватники. Пасажири традиційної української електрички скаржаться, що вони запізнюються, тут є дірява підлога, не закриваються двері і дуже холодно. Чиновники кажуть, що півтори тисяч потягів забезпечують перевезення понад одного мільйону пасажирів за день. Річні цифри взагалі вражають - 361 мільйон пасажирів по всій країні. Дохід від приміських сполучень складає біля 500 мільйонів гривень в рік, але цієї суми Укрзалізниці замало, бо витрати на забезпечення перевезення складають 4 мільярди. Причиною усіх бід електричок називають пільговиків. Серед постійних користувачів їх найбільше - 70 %. Возять безкоштовно, а компенсації від держави майже немає, а відтак і грошей, які б могли пустити на ремонт вагонів, 90 % практично не придатні для використання. Для оновлення парку рухомого складу до 2020 року необхідно витратити 16 мільярдів гривень.


Варіант передати приватникам електрички прописали в новому законопроекті "Про залізничний транспорт". Документ скоро передадуть на розгляд у Верховну Раду. Однак, в те, що хтось візьметься піднімати збанкрутілу і не вигідну галузь перевезень, не надто вірять експерти. Щось схоже не так давно запровадили в Росії і країнах Європи. Наприклад, в будь-якій країні Європи можна бачити електричку, в якій є 2-3 вагони. Оскільки саме реальний пасажиропотік формує попит. Є варіант, що місцеві органи влади орендують в Укрзалізниці той чи інший маршрут разом з електричкою. Формуватиму тариф, визначатимуть графік, модернізують вагон, тобто, ефективніше використовують транспорт. Хоча є й інший варіант, мовляв, закон підготували спеціально для конкретної приватної фірми, яка вже пригледіла собі якийсь популярний маршрут. У Києві це, приміром, може бути кільцева електричка. Навіть у такому разі тарифи за проїзд, на думку експертів, від цього кардинально не зміняться. Надто багато в електричок сьогодні конкурентів, та й платоспроможність українського населення бажає кращого.

Те, чого точно не буде найближчим часом, навіть якщо все залишиться як є - це скасування електричок. В Укрзалізниці божаться, поки вагони тримаються, хоч і на доброму слові, скасовувати маршрути не будуть. Нагадаємо, що в Україні з'являться сучасні центри управління рухом поїздів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus